Marchant et d'Asembourg

De oorlogsgouverneur van Limburg

Met veel feitenmateriaal construeert de auteur – in zelfverklarende kracht – een veelzijdig portret van Nederlands meest bekende ‘landverrader’ van hoge adel. Het ‘zwarte graafje’ (schwart graöfke) uit Amstenrade, prominent participant in beide wereldoorlogen, ontwikkelt zich uit rancune maar ook door familiale ‘besmetting’ tot één van de fascistische en antisemitische boegbeelden van de NSB. Het adellijk adagium ‘wat ik niet wil zien, bestaat niet’ werd in zijn leven tot het uiterste doorgedreven. Wegkijken of negeren bij het vernemen van de wandaden van NSB en het Hitlerregime waaraan hij zich als ‘oliesmeermannetje’ bewust had uitgeleverd. Confronterende feiten die in het belang van het adellijke zelfbeeld graag vergeten worden, komen hier aan de orde, evenals een blik in de ‘Zwarte Canon’ van de Nederlandse adel. Het portret is aangevuld met een ‘verantwoording’ van de graaf, gedaan kort voor zijn veroordeling in 1946. Dit veelbelovende boek verschijnt dit jaar nog.

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook
Lees ook: