In oktober 2014 wordt in Nederland de Maand van de Geschiedenis georganiseerd. Dit jaar is het thema: ’Vriend & Vijand’. In het kader van dit thema organiseren op 25 oktober het Euregionaal Historisch Centrum Sittard-Geleen en de Deutsch-Niederländische Gesellschaft zu Aachen (DNG) de Swentibold-lezing. Swentibold was de legendarische Karolingische koning wiens naam verbonden is aan de regio Sittard-Geleen e.o. De lezing heeft als titel: Duitsland: Van boze buur tot boezemvriend, Nederlands-Duits nabuurschap in Grensregio, Grachtengordel en Den Haag sinds de val van de Muur .

Inleider is prof. dr. Jacco Pekelder. Prof. dr. Jacco Pekelder is gastdocent ’Europaicum’ aan de Universiteit van Saarland en universitair docent aan de Universiteit Utrecht. Recent verscheen van hem Nieuw nabuurschap Nederland en Duitsland na de val van de muur (Uitgeverij Boom 2014). In de Duitse taal publiceerde Jacco Pekelder onder de titel: Neue Nachbarschaft. Deutschland und die Niederlande, Bildformung und Beziehungen seit 1990 (Agenda Verlag Münster 2013).

De lezing duurt tot ca. 12.30 uur. Aansluitend aan de lunch (op eigen gelegenheid, er zijn vele mogelijkheden) wordt voor degenen die willen tussen 14.00 en 15.30 uur een wandeling aangeboden door de ‘geheime tuinen van Sittard’ waarin speciale aandacht voor tuinen met relatie tot het thema ‘vriend en vijand’. Zie ook: www.geheimetuinenvansittard.nl.

De lezing wordt gehouden in het Mariapark aan de Oude Markt 18 in Sittard. Tijd: 11.00 uur tot 12.30 uur (inloop vanaf 10.30 uur). De entreekosten bedragen € 5 (koffie/vla). Gelieve dit bedrag o.v.v. Swentibold overmaken op: Bankrekening in Nederland IBAN NL79INGB0001737032 (BIC INGBNL2A) t.n.v. G. Essers en bankrekening in Duitsland IBAN DE68390500000000428003 (BIC AACSDE33) t.n.v. DNG Aachen.

Belangstellenden kunnen zich tot 18 oktober aanmelden bij: ger.essers@dng-aachen.eu. Voor de (gratis) wandeling kunt u zich tot 18 oktober aanmelden bij: Peer.Boselie@sittard-geleen.nl.

 

 

 

 

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook