Op 10 november aanstaande verschijnt het boek Van Alabama naar Margraten. Herinneringen van grafdelver Jefferson Wiggins geschreven door Mieke Kirkels. Op die dag is het 70 jaar geleden dat de eerste Amerikaanse soldaat werd begraven in Margraten. Jefferson Wiggins is een van de vele Afro-Amerikanen die vanaf eind 1944 20.000 gesneuvelden op de Amerikaanse begraafplaats begroeven. Hij was toen 19 jaar. Wiggins was de enige die in 2009 kon worden getraceerd door het oral history team Akkers van Margraten en een bijdrage leverde aan dat project.

Het persoonlijk verhaal van Wiggins is geplaatst in een uitgebreid en toegankelijk historisch kader. Het boek bevat circa 65 afbeeldingen. Wiggins vertelt hoe hij werd geronseld en doet verslag van zijn tijd als soldaat in het streng naar ras gescheiden Amerikaanse leger van die dagen. Hij vertelt ook over wat hem na terugkeer in de V.S. wachtte.

De rol van Afro-Amerikanen is in de geschiedschrijving van de Tweede Wereldoorlog lang onderbelicht gebleven. Weinig is bekend over de hulp van 900.000 Afro-Amerikanen bij de bevrijding van Europa. De rassenscheiding in het Amerikaanse leger was een noodzakelijk gevolg van die in de V.S. van die dagen. De deelname van zoveel Afro-Amerikanen aan de Tweede Wereldoorlog had grote invloed op het zelfbewustzijn van hen.

Mieke Kirkels wil mensen die verhalen hebben over zwarte Amerikaanse militairen die eind 1944-1945 in hun omgeving verbleven of die van oudere familieleden hierover gehoord hebben oproepen om deze verhalen via de website www.vanalabamanaarmargraten.nl in te zenden. Het moet voor de toenmalige bewoners een bijzondere ervaring geweest zijn om voor het eerst zwarte mensen in hun omgeving tegen te komen. Er zijn helaas weinig van deze verhalen vastgelegd en inmiddels is het vijf voor twaalf als we deze nog willen verzamelen en vastleggen. Mochten er voldoende verhalen ingezonden worden, dan zou dat mogelijk in een volgend jaar een vervolgpublicatie opleveren.

Op het boek kan met korting worden ingetekend en betaald tot 1 november via de website www.vanalabamanaarmargraten.nl. De prijs is bij intekening tot 1 november € 18,50 (excl. verzendkosten). Na 1 november kost het € 19,95. De verzendkosten bedragen € 3,75 ongeacht het aantal exemplaren. De afhaaladressen worden bekendgemaakt op www.vanalabamanaarmargraten.nl

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook
Lees ook: