Dammerscheid

SKU HRPL10 Categorieën ,

24,50

Eindelijk zijn de raadsels rond het verdwenen Voerendaals kasteel Dammerscheid opgelost? In ’t Brook in Voerendaal, op een steenworp afstand van Zorgcentrum ’t Brook, heeft ooit kasteel Dammerscheid gestaan. Van ‘Dammerich’, zoals het kasteel in de volksmond werd genoemd, is niets meer overgebleven. Als er nog iets van het kasteel over is, dan ligt dat onder de grond. Zijn er over de eigendoms- en bewoningsgeschiedenis van Dammerscheid nog wel enkele feiten te vermelden, over het kasteel zelf is zo goed als niets bekend. We weten niet eens hoe het er heeft uitgezien. Vreemd is dat overigens niet. Het kasteel is namelijk al meer dan tweehonderd jaar verdwenen. Dr. Frans Gerards deed afgelopen jaren onderzoek naar de kastelen van Voerendaal en stootte daarbij op het verdwenen kasteel Dammerscheid. Dat verraste hem en in de zoektocht in archieven en andere bronnen vond hij de gegevens die hij verwerkte tot een nieuw boek. Het boek is nummer 10 in de Historische Reeks Parkstad Limburg.

Dankzij jarenlang intensief onderzoek in diverse en uiteenlopende archiefbronnen brengt de auteur kasteel Dammerscheid in dit boek opnieuw tot leven. Hierdoor ontstaat een treffend beeld van hoe de adellijke bewoners van Dammerscheid eeuwen geleden op hun kasteel leefden en woonden. Beschreven wordt ook hoe het kasteel er van binnen en buiten uit zag, in welke staat het verkeerde en hoe het was gemeubileerd. Tevens wordt uit de doeken gedaan hoe voortdurende geldzorgen en onderlinge ruzies er uiteindelijk voor zorgden, dat het kasteel in de 18de eeuw geleidelijk aan veranderde in een bouwval.

Het volstrekt unieke van dit boek is dat op deze manier een indringend beeld wordt geschetst van de lotgevallen van de bewoners in samenhang met het verval en tenslotte de ondergang van het kasteel. Tevens laat het boek zien hoe de toenmalige plattelandsadel van Voerendaal om ging met de eenvoudige boerenbevolking. Een van de eerste hoofdstukken geeft een inleiding over de oorsprong van de Voerendaalse kastelen.

Beschikbaarheid: Op voorraad (kan nabesteld worden)

Auteur(s)

ISBN

Aantal pagina's

Verschijningsdatum

Deel dit product:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud