Binnen het kader van kader van ‘500 jaar Reformatie’ organiseert het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) Kring Parkstad een drietal activiteiten:
– op maandag 22 mei 2017 vindt er een lezing door drs. Paul Krill met de titel ‘500 jaar Reformatie’. Deze wordt gegeven in het Bernardinuscollege te Heerlen en begint om 20.00 uur;
– op zaterdag 24 juni 2017 is er een kleine excursie naar het Centre Charlemagne te Aken voor de tentoonstelling “De strijd voor het ware geloof” waarover hieronder meer en
– op zaterdag 8 juli 2017 vindt een grote excursie naar Mönchengladbach en Rheydt.

De strijd voor het ware geloof
Op een mooie voorjaarsdag in 1762 wilde een tante het kindje van haar broer (die met een gereformeerde vrouw getrouwd was) tijdens de doop in de Duits-gereformeerde kerk van Vaals ontvoeren. Ze was opgeruid door de pastoor en wilde het kindje als het ware gedwongen in de katholieke kerk laten dopen…  Dergelijke verhalen uit de tijd na de reformatie speelden zich ook af in de regio Aken, soms tragische afloop.

‘De derde weg’
De ‘Dritte Weg’, de derde weg’, is kenmerkend voor de Akense regio. Deze ontwikkeling was in de regio Aken meer present was dan in andere regio’s: er namelijk was sprake van een unieke en zeer opvallende omgang met de geloofsstrijd: de zogenaamde ‘derde weg’ tussen de religies. Hiermee wordt de strijd voor religieuze tolerantie en openbare geloofsuitingen voor katholieken, lutheranen en gereformeerden bedoeld. Deze zorgde ervoor dat de verschillende groepen in de Euregio een relatief vreedzaam en gelijkwaardig bestaan leidden. Onder de christenen was er verscheidenheid mogelijk.

De tentoonstelling in Aken op 24 juni
De tentoonstelling ‘Das Ringen um den rechten Glauben – Reformation und Konfessionalisierung zwischen Maas und Rhein’ (De strijd voor het ware geloof – reformatie en confessionalisering tussen Maas en Rijn) volgt deze ‘derde weg’ en laat zien hoe drie grote christelijke religies naast elkaar konden bestaan in de Euregio.

Zie voor meer informatie: http://www.centre-charlemagne.eu/ausstellungen/das-ringen-um-den-rechten-glauben

Aanmelding en kosten
Belangstellenden gaan op eigen gelegenheid naar Aken en ontmoeten elkaar uiterlijk om 11.45 uur vóór het Centre Charlemagne. Er zijn twee Duitstalige rondleidingen georganiseerd, waarvan de eerste om 12.00 uur en de tweede om 13.00 uur begint. Omdat niet met volledige zekerheid op voorhand gezegd kan worden wie tot welke groep behoort, wordt iedereen gevraagd om 11.45 uur aanwezig te zijn. De eerste groep vertrekt om 12.00 uur. De deelnemers van de tweede groep kunnen in een van de vele gelegenheden in de directe omgeving iets gaan nuttigen en zij starten om 13.00 uur.
De kosten bedragen €6,- voor leden en €8,- voor niet-leden. De kosten worden op de dag zelf contant voldaan, liefst gepast.
Belangstellenden dienen zich van te voren aan te melden bij lgog.parkstad@gmail.com of 045-5325094. Er kunnen maximaal 40 personen deelnemen.

 

 

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook