Op 8 en 9 juni vinden de Vlaams-Nederlandse Natuursteendagen plaats in de ondergrondse mergelgroeve van Geulhem; La Caverne, Wolfsdriesweg 8a, 6325 PM Valkenburg a/d Geul.

De Vlaams-Nederlandse Natuursteendagen worden georganiseerd voor iedereen die professioneel geïnteresseerd is in de Limburgse bouwstenen. Denk hierbij aan steenhouwers, geologen, architecten, architectuur- en bouwhistorici, aannemers, monumentenzorgers, erfgoedprofessionals, etc. Dit tweedaagse evenement is een combinatie van voordrachten en excursies waarin de steensoorten die historische gezien in Zuid-Limburg gewonnen en zowel regionaal als interregionaal toegepast werden, centraal staan.

Het programma van de eerste dag bestaat uit lezingen van diverse sprekers. Er komen onderwerpen aan bod als de natuurlijke bouwstenen van Zuid-Limburg en omgeving, het Romeins gebruik van natuursteen, restauratie vanuit technisch oogpunt en het Sint-Lutgardisheiligdom in Tongeren, het laatste grote bouwwerk in Belgisch Limburgse natuursteen. Tijdens de pauzes worden demonstraties gehouden, onder andere over verschillende steensoorten en de bewerking ervan en is er gelegenheid om voorbeelden van toepassingen van lokale steensoorten in de nabije omgeving te bezoeken.

De tweede dag staat in het teken van excursies naar historische gebouwen, recente restauraties en verlaten en nog actieve steengroeves. Er kan onder andere worden gekozen voor een bezoek aan Maastricht, gecombineerd met groeve De Keel langs het Albertkanaal, Heerlen en de Kunradersteengroeve en Valkenburg en de groeve van Sibbe.

Inschrijven kan via: http://www.cvent.com/events/6e-vlaams-nederlandse-natuursteendagen/event-summary-159a07350c4842d99da7ab9e6468723d.aspx

Kosten voor deze twee dagen bedragen € 175.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mw. M. v.d. Elzen:  mvdelsen@hklimburg.nl, telefoon 0475 399 287.

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook