Bijzondere Romeinse godenbeelden, schitterend versierde gouden en zilveren Merovingische sieraden, drie nog altijd even mystieke dodecaëders, een paar middeleeuwse schoenen èn een Vikingzwaard: zomaar een greep uit de meer dan 100 opzienbarende archeologische schatten die deze zomer in het Centre Ceramique Maastricht te zien zijn. Conservatoren van de belangrijkste archeologische en historische musea uit de Euregio hebben de selectie gemaakt: niet alleen de mooiste of meest waardevolle voorwerpen, maar ook raadselachtige en mysterieuze objecten. Objecten waarvan tot vandaag niemand weet waar ze vandaan komen of waarvoor ze dienden.

Deze tentoonstelling met top- en vraagstukken uit het Euregionale archeologische verleden vindt plaats ter gelegenheid van het grote internationale archeologiecongres dat begin september in Maastricht georganiseerd wordt door de European Association of Archaeologists (EAA). De tentoonstelling loopt in Maastricht door tot en met de Nationale Archeologiedagen op 13, 14 en 15 oktober. De deelnemende musea zijn: het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden, het Gallo-Romeins Museum te Tongeren, het Centre Charlemagne te Aken, de Museum Zitadelle te Jülich, het Rheinisches Landesmuseum te Bonn, Le Grand Curtius te Luik, het Museum Het Valkhof te Nijmegen, het Limburgs Museum te Venlo, Museum De DoMIJNen te Sittard en het Thermenmuseum te Heerlen.

Top or Topic catalogus Ter gelegenheid van de tentoonstelling is een prachtige ‘Top or Topic’- catalogus te koop voor € 9,95. Hierin worden alle topstukken en raadselachtige objecten nader toegelicht. Een uitstekende manier om elk stuk beter te leren kennen.

De hele zomer zijn er tal van activiteiten (rondleidingen, wandelingen, lezingen en workshops) voor volwassenen en kinderen.

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook