Bent u geïnteresseerd in water? Vraagt u zich af hoe vroeger de Oude Molen in Simpelveld werkte en welke functie deze had? En vraagt u zich af hoe het nu gaat; hoe het waterzuiveringsbedrijf aan het einde van Simpelveld richting Eys werkt? Ga dan op vrijdag 8 september a.s. met mee met Heemkundevereniging De Bongard want zij hebben een heel boeiende excursie georganiseerd.

Een kijkje in De Oude Molen
De familie Sterck vertelt over de vroegere watermolen (Oude Molenweg 6/Simpelveld) en over hoe een en ander vroeger in zijn werk ging. Het gaat hierbij om een middenslag watermolen aan de Eyserbeek die als korenmolen was ingericht. De Oude Molen heeft tot in de jaren ‘60 van de vorige eeuw gedraaid. In 1961 kwam er een einde aan het functioneren van de molen. De molen is momenteel een nationaal monument. Van de oorspronkelijke molen zijn onder andere het molenhuis en het middenslag waterrad, met de bijbehorende watergoot, nog zichtbaar.

de Bongard 2010 panoramio

Een rondleiding met informatie over Verdygo, het nieuwe systeem van het Waterschapsbedrijf Limburg
Op ongeveer 4 minuten loopafstand vanaf de oude molen ligt het Waterschapsbedrijf Limburg (het bedrijf rechts van de weg van Simpelveld naar Eys). Daar wordt een rondleiding verzorgd. Onderwerp van de rondleiding is de innovatieve primeur Verdygo. Het nieuwe systeem dat ons afvalwater bovengronds op een zodanig moderne manier zuivert dat de hele wereld komt kijken. Zelfs vanuit Japan lazen we laatst. Tja, en dan moeten wij als inwoners toch ook wel eens precies weten wat daar gebeurt of niet? Kijk alvast naar dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=3OtZzfeNl-g

de Bongard waterzuivering

Lijkt het u wat? Meld u dan aan. Geef u per mail voor 23 juli aanstaande op via het centrale mailadres:   DeBongard@hotmail.com
Geef ook het aantal personen dat meegaat door. Vol is vol, de inschrijving is beperkt. Zij die zich hebben aangemeld hebben, krijgen t.z.t. nog een nadere mail over de exacte aanvangstijd, (geringe) kosten en startlocatie.  Kijk voor meer informatie op www.DeBongard.nl

 

 

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook