No Featured Image

De ‘afstammingswaan’ van een Heerlense advocaat

We weten dat de Zuid-Limburgse geschiedenis een aantal kleurrijke figuren kent, en soms zitten er wel heel kleurrijke exemplaren tussen. Over een van hen, mr. dr. Frans Jacobus Leufkens ging de lezing die Frans Gerards afgelopen maandagavond 28 augustus hield op de werkgroepvergadering van de Historische Kring van het Land van Herle. Frans Jacobus Leufkens… Read more »

No Featured Image

Hoensbroekse Amateur Kunst met boekenbrunch iedere eerste vrijdag van de maand

Heemkundevereniging Hoensbroek wil belangstellenden graag attenderen op een leuke activiteit die met ingang van 1 september maandelijks gaat plaatsvinden en waarvan de eerstkomende sessie aanstaande vrijdag plaatsvindt. HAK – Hoensbroekse Amateur Kunst – gaat een sessie van het bekende boekenontbijt vervolgen met nu een boekenbrunch op de eerste vrijdag van iedere maand vanaf 13.00 uur… Read more »

No Featured Image

Boekpresentatie ‘Vertellingen uit de Mijnstreek’ op 7 september in Schaesberg

Op donderdag 7 september aanstaande vindt in het Bezoekerscentrum van Slot Schaesberg de presentatie plaats van het boek ‘Vertellingen uit de Mijnstreek’ van Chris Giebels. Aanvangstijd 16.00 uur. Giebels geboren in1955) en tegenwoordig woonachtig in Drenthe, komt uit de Heerlense wijk Meezenbroek groeide als achtste telg uit een mijnwerkersgezin opg in de slagschaduw van Kasteel… Read more »

No Featured Image

LGOG lezing over de Duitse Bond op 4 september in het Bernardinuscollege

Op maandag 4 september geeft dr. Holger Dux een (Duitstalige) lezing over de Duitse Bond. De Duitse Bond bestond van 1815 tot en met 1866 en indertijd behoorden 35 zelfstandige heerschappijen en 4 vrije steden uit Duitsland, Oostenrijk, Lichtenstein en Luxemburg- Limburg hiertoe. De Bond zou de veiligheid en onafhankelijkheid van de aangesloten bondgenoten moeten… Read more »

No Featured Image

Excursie Sibelco zilverzandgroeve in Heksenberg op 15 september aanstaande

Op vrijdagmiddag 15 september 2017  organiseert Heemkundevereniging Heerlerheide voor haar leden een excursie naar de zilverzandgroeve in Heksenberg. De deelnemers krijgen een rondleiding met uitleg over de ontwikkeling van de groeve en de daar omheen liggende natuur. Onlangs is bijv. de zuidplas deels opengegaan voor het publiek. Sibelco is een Belgisch familiebedrijf, opgericht in 1872, dat inmiddels… Read more »

No Featured Image

Expositie ‘De percessie van Scherpenheuvel’ van 3 september tot 5 november in Valkenburg

Museum Land van Valkenburg presenteert van 3 september tot 5 november in de Jacques Vonkzaal de expositie ‘De Percessie van Scherpenheuvel; de geheime prenten van Charles Eyck’. In 1931 verscheen een gedrukte uitgave van ‘De Percessie van Scherpenheuvel’ van Thedoor Weustenraad, een tekst in Maastrichts dialect uit het midden van de 19e eeuw. De illustrator was… Read more »