Op donderdag 7 september aanstaande vindt in het Bezoekerscentrum van Slot Schaesberg de presentatie plaats van het boek ‘Vertellingen uit de Mijnstreek’ van Chris Giebels. Aanvangstijd 16.00 uur.

Giebels geboren in1955) en tegenwoordig woonachtig in Drenthe, komt uit de Heerlense wijk Meezenbroek groeide als achtste telg uit een mijnwerkersgezin opg in de slagschaduw van Kasteel Schaesberg.
Na het behalen van zijn VWO-diploma in 1974 heeft Chris Giebels in Utrecht geschiedenis gestudeerd, waarna hij in de jaren ’80 als historicus journalistieke activiteiten ontplooide, o.a. tot uitdrukking komend in een serie artikelen in het Limburgs Dagblad, De Volkskrant en Vrij Nederland over het mijnverleden van de Oostelijke Mijnstreek. Ook heeft hij bij de NOS meegewerkt aan een programma over Zuid-Limburg.

Na een carrière in de uitgeverswereld is Chris Giebels tegenwoordig eigenaar van het internationaal gerenommeerde opleidingsinstituut Avicenna, dat topmanagers uit bedrijfsleven en (semi)collectieve sector middels postdoctorale cursussen op de weg zet richting goed leiderschap, daarbij gebruikmakend van de diensten van hoogleraren van topuniversiteiten uit alle delen van de wereld, zoals Oxford, Cambridge, Yale en Harvard.

Chris Giebels heeft zijn Limburgse wortels altijd gekoesterd en hij heeft in de loop van de jaren zijn herinneringen aan zijn familie, de wijk Meezenbroek en het Kasteel Schaesberg vastgelegd in een reeks van 60 verhalen. Al schrijvend ontdekt hij hoe boeiend en vooral ook hoe belangrijk deze mensen voor hem zijn geweest. Naast schrijver is Chris Giebels ook een begenadigd schilder en al zijn verhalen gaan vergezeld van prachtige schilderijen. Het resultaat is een prachtig boek met verhalen en illustraties wat met recht een Limburgs document van formaat genoemd mag worden.
Met de presentatie van het boek geeft hij ‘het verleden van Meezenbroek en Slot Schaesberg al een geste weer terug aan de mensen uit de Mijnstreek’.

Voorafgaand aan de feitelijke presentatie van het boek schetst Aryan Klein, projectdirecteur van de Stichting Slot Schaesberg, de huidige stand van zaken rond de herbouwplannen van Slot Schaesberg.

De Landgraafse zanger May Quaedvlieg zal als intermezzo het ‘Bokkerijderslied’ ten gehore brengen. De Bokkerijders vormden in de 18e eeuw beruchte bendes en een aantal van hen heeft in de kerkers van Slot Schaesberg gevangen gezeten.
Het officiële gedeelte van de middag wordt door Chris Giebels afgesloten met een uiteenzetting over het boek.

Het belooft een middag te worden  waarin toehoorders getuige mogen zijn van het samenvloeien van verleden, heden en toekomst van Slot Schaesberg.

Stichting Landgoed Slot Schaesberg heeft als doel om het eeuwenoude kasteel en de bouwhoeve weer in ere te herstellen. In beginsel gaat het om de herbouw van deze prachtige gebouwen uit de Renaissance. De herbouw zal op zo ambachtelijk mogelijke wijze tot stand komen en tevens dienen als een leerproject. Daarnaast hoopt Stichting Slot Schaesberg in de toekomst uit te groeien tot een toeristische attractie en Erfgoed Campus, waar bezoekers kennis kunnen maken met ambachten, erfgoed en wetenschap.

Kik voor meer info op www.slotschaesberg.nl

 

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook