Al ruim 36 jaar zet stichting IKL (Instandhouding Kleine Landschapselementen) zich met hart en ziel in voor het behoud en ontwikkeling van landschap, natuur en cultureel erfgoed in Limburg. Samen met tal van partners en circa zevenduizend vrijwilligers is IKL in al die jaren uitgegroeid tot een uiterst belangrijke en waardevolle speler voor het behoud van onze waardevolle omgeving.

Dit najaar organiseert de IKL op tal van plekken in Limburg cursussen. Leer hoe je grasland onderhoudt met een zeis of fruitbomen snoeit of hoe je poelen onderhoudt en hakhout beheert. Leer in de praktijk hoe het werkt en ben tegelijk bezig in het landschap. Ontmoet al doende mensen die dezelfde kennis of vaardigheid opdoen.
Elke cursus sluit aan bij een (lokaal) initiatief. Wilt u daarna verder aan de slag met het geleerde dan helpt IKL u graag op weg.

Op veel plekken zijn mensen actief bezig om hun speciale plekjes in het landschap te onderhouden. Soms individueel en soms in groepsverband. IKL juicht deze lokale initiatieven van harte toe. Door middel van de cursussen en andere initiatieven kan de stichting deze mensen van advies of kennis en van gereedschap voorzien.
Deelnemers aan de cursussen kunnen als zij dat willen ook ná de cursus bij de IKL voor ondersteuning terecht. De cursussen vergen geen speciale kennis of vaardigheid vooraf en er wordt niet met motorisch gereedschap gewerkt.

Er zijn  diverse cursussen en hoogstaminstructies mogelijk bij  IKL. Voor beginners raden we de basiscursus van vier bijeenkomsten aan. Daarna zijn er allerlei verdiepingscursussen en werkdagen waarop de kunst van het fruit snoeien geleerd kan worden. Met de Praktijkcursus landschapsbeheer biedt IKL een andere instapcursus aan. In tien bijeenkomsten leren hoe je een landschapsproject organiseert.

Met instructies als het werken met de zeis, bijl, onderhoud van poel, hakhout of vlechtheg kunnen mensen in een zaterdag deze vaardigheid leren. Ook zijn er workshops over het werken met kinderen en is er een workshop over werkdagen met vluchtelingen.

Het complete cursusaanbod van Stichting IKL is te vinden op http://www.ikl-limburg.nl/cursussen/. Naast het cursusprogramma vindt u ook nog een uitgebreid programma van landschapsactiviteiten op http://www.buitenkrachtlimburg.nl/.

Het cursusprogramma wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van de provincie Limburg, Postcodeloterij en verschillende gemeenten in Limburg.

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook