Mein Kampf: velen hebben er een mening over, vrijwel niemand heeft het gelezen. Sinds het boek in januari 2016 opnieuw in Duitsland verscheen, nadat het zeventig jaar verboden was geweest, is het debat over Mein Kampf weer in volle gang, ook in Nederland. Is het een goed idee om het opnieuw uit te geven, of is het gevaarlijk om Hitlers denkbeelden te verspreiden? En is Mein Kampf überhaupt de moeite van het lezen waard of is het niets meer dan het haatdragend geraaskal van een psychopaat?

De Internationale School Voor Wijsbegeerte organiseert van 4 tot 8 december een cursusweek over het beruchte boek. ‘Het is tijd dat we ons buigen over de inhoud van het boek’, stelt ISVW-programmadirecteur Erno Eskens. ‘Het boek is decennia verboden geweest. Het debat hierover moet in goede banen worden geleid. We moeten weten wat er in staat, waarom het gevaarlijk is, wanneer vergelijkingen met de holocaust wel en niet kunnen, en wat we moeten doen met mensen die de ideeën van Hitler op dit moment in een nieuwe verpakking opdienen.’

Schrijver en historicus Ewoud Kieft, een van de sprekers in de cursusweek, stelt dat het te makkelijk is om Adolf Hitlers boek weg te zetten als het broddelwerk van een absolute gek. Kieft: ‘We moeten juist onderzoeken waarom de ideeën in dat boek zo’n grote weerklank hebben gekregen. We moeten die confrontatie opzoeken om het gevaar te kunnen ontmantelen.’ Veel belangrijke historische ontwikkelingen en filosofische stromingen komen bovendien samen in Hitlers beruchte boek.

Kieft besloot Mein Kampf minutieus door te spitten, wat resulteerde in Het Verboden Boek, een essaybundel over Mein Kampf, waarin hij zich afvraagt: waarom hebben miljoenen Europeanen zich hierdoor aangetrokken gevoeld? Het nazisme propageerde antisemitisme, homohaat en racistisch geweld, maar het bevatte ook ideeën over de verzorgingsstaat, menselijke maakbaarheid en utopische geluksverwachtingen, die nog steeds op veel aanhang kunnen rekenen.

Filosofieweek: Hitlers Mein Kampf
Om het maatschappelijk debat over de verschijning van de vertaling van Mein Kampf in goede banen te leiden organiseert de Internationale School voor Wijsbegeerte een filosofieweek ‘Hitlers Mein Kampf’ om ons te verdiepen in de achtergronden van het boek en de invloeden van Rousseau, Nietzsche, Darwin, Wagner, Gabineau en anderen op het boek. Hitler zelf is verslagen, maar geldt dat ook voor zijn filosofie? De historische achtergronden, doorwerking en actualiteit van Mein Kampf bespreken we met historici Ewoud Kieft, Thomas von der Dunk, Bas Kromhout, Bart van der Boom, met wetenschapsjournalist Marcel Hulspas en met de denkers Paul Cliteur, Arnold Heumakers, Albert van der Schoot en Erno Eskens. De gespreksleiding is in handen van Ton Maas. De cursisten maken ook een excursie naar het nabij gelegen Kamp Amersfoort en buigen zich over de vraag hoe we het beste met het nieuwe bruine denken om kunnen gaan.

Aanmelden via de website van de ISVW:  https://isvw.nl/activiteit/mein-kampf/

Over ISVW en de oorlog
De conferentie vindt plaats op de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) in Leusden, een instituut dat voor de oorlog heeft geworsteld met het bruine denken. Moet je bruine denkers uitsluiten? Of moet je met ze in gesprek? Aanvankelijk was het beleid om met iedereen in gesprek te gaan. Tobi Goedewaagen, het latere hoofd van de Kultuurkamer, was dan ook geregeld te gast op de ISVW. Maar toen bleek dat met de nazi´s niet te praten viel, verbrak de uit Duitsland afkomstige ISVW-directeur Carl Mennicke alle contacten met de bruine denkers. Goedewaagen sloeg tijdens de oorlog direct terug. Hij vormde de ISVW om tot een pro-Duits trainingskamp. Directeur Mennicke dook onder bij cursisten, maar werd opgepakt en ging alsnog op transport naar Duitsland om daar gedwongen te werken in de staalindustrie. Hij overleefde de oorlog en werd opnieuw directeur van de ISVW.

Over de doelstelling van de ISVW
Al ruim een eeuw is de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) het kennisinstituut waar filosofie en praktijk elkaar ontmoeten. De ISVW maakt filosofie en wetenschap toegankelijk voor iedereen op zoek naar verdieping en inzicht. Als cursist wordt u ontvangen op Landgoed ISVW, dat is gelegen op 6 hectare eigen bosgebied grenzend aan Landgoed Den Treek-Henschoten. De ISVW is een non-profitorganisatie. Alle inkomsten uit zaalverhuur, de hotelvoorzieningen en de uitgeverij komen volledig ten goede aan de filosofiebeoefening en wetenschap.

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook