Het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg beheert het papieren erfgoed van de Zuid-Limburgse Vroedvrouwenschool. Dit najaar staat dit erfgoed volop in de belangstelling. Bij hun activiteiten willen zij heel graag de heemkundeverenigingen uit de provincie betrekken.

vroedvrouwenschool 2

1. Het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg lanceerde onlangs de crowdfundingcampagne ‘De Vroedvrouwenschool & ik’. Wij beheren een unieke schat van 1550 foto’s over het lief en leed in de Vroedvrouwenschool, het instituut dat zijn deuren opende in Heerlen in 1913. Deze foto’s willen we dolgraag digitaliseren en voor iedereen beschikbaar te stellen. We zijn al heel goed op weg. Meer dan 75 donateurs doen al mee! Helpen jullie nog een handje? Bekijk hier onze projectpagina: https://www.voordekunst.nl/projecten/6293-de-vroedvrouwenschool-ik-1#Het%20verhaal.

2. De 20 mooiste, liefste en meest ontroerende foto’s van de Vroedvrouwenschool zijn te zien in de mini-expo ‘Pril Geluk’ in de binnenvitrine in de hal van Centre Céramique. Dit voorproefje op de 1500 te digitaliseren foto’s is nog te zien tot en met 29 oktober. Meer info: http://tentoonstelling.centreceramique.nl/index.php?id=10365

3. Op vrijdag 13 oktober organiseert het SHCL samen met ‘huisgenoot’ het Regionaal Historisch Centrum voor Limburg de lezingenmiddag ‘Vroedvrouwen, vondelingen en anti-vaxxers’. Bekijk hier het programma: http://bit.ly/2kg89Up Of hier: http://bit.ly/2wuowOT . Aanmelden kan nog tot en met  8 oktober.

4. Studentenproject: Onlangs nodigde het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg nodigde een aantal studenten van de Academie Verloskunde Maastricht uit om te komen grasduinen in het archief, de boeken en de foto’s van de Vroedvrouwenschool. Zij doken in het verleden van hun opleiding, vielen van de ene in de andere verbazing, maar herkenden ook veel in hun collega’s van toen. Bekijk hier het videoverslag dat filmtalent Maddy Mingels maakte van dit bijzondere ‘kraambezoek’: https://youtu.be/RY1hdF0zS_k

Het SHCL hoopt u te zien bij één van deze evenementen. En zij horen natuurlijk graag ‘Vroedvrouwenschool-verhalen’ van de leden van de Heemkundeverenigingen! Meer dan 80.000 baby’s werden geboren in Heerlen waaronder heel wat inwoners van deze regio!

 

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook