Op maandag 23 oktober vond de maandelijkse werkgroepvergadering van het Land van Herle plaats. Spreker was werkgroeplid Sjaak Giezenaar die een lezing hield over de bouwgeschiedenis van het Raadhuis van Brunssum dat dit jaar 100 jaar bestaat.

Naast Heerlen en Hoensbroek profiteerde ook Brunssum zo’n 100 jaar geleden volop van de effecten van de mijnbouwindustrie: de plaats die toen nog bestond uit de woonkernen Brunssum en Rumpen kreeg te maken met een flinke bevolkingsaanwas.
In december 1916 gaf de burgemeester te kennen dat een nieuw raadhuis dringend noodzakelijk was. Na de noodzakelijke procedures kon er in 1919 met de bouw begonnen worden. Architect Bemelmans zou het ontwerp verzorgen en aannemer Heijnen kreeg opdracht tot de bouw. De locatie van het nieuwe raadhuis bevindt zich precies op de grens tussen de woonkernen Brunssum en Rumpen. Tegenwoordig vormen beide kernen één geheel.
Het raadhuis wordt een in neoklassieke stijl gemetseld bouwwerk met pilaren en ronde bogen en een plint van Kunrader steen. Het gebouw fungeert niet alleen als raadhuis maar ook als woonruimte voor gemeentebode Velraedts en zijn echtgenote; de plaatselijke vroedvrouw maar ook als politiebureau.
In 1920 al is het raadhuis te klein en moet er uitgebreid worden. Er zullen twee vleugels aangebouwd worden. Doordat er nauwelijks gecommuniceerd wordt tussen aannemer en toezichthouder ontstaat hierbij een conflict over meerwerk uitgevoerd door de aannemer dat voor de rechtbank uitgevochten wordt.
In 1930 wordt een nieuw politiebureau gebouwd en wordt het gemeentehuis weer uitgebreid. In 1952 krijgt het raadhuis de witte kleur die het nu nog heeft. In 1953 komt er een uurwerk in de toren. In de jaren 1958-1959 krijgt het gebouw glas-in-loodramen. Bij de verbouwing in 2004 tenslotte worden de oorspronkelijke dakkapellen in oude glorie hersteld.
Een interessante lezing over een mooi gebouw dat het centrum van Brunssum nu al 100 jaar siert!

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook
Lees ook: