Bureau Europa organiseert op 6 november een lezing met als thema Forensic Architecture and digital archaeology.

Gesitueerd in Goldsmiths, aan de Universiteit van Londen, is Forensic Architecture een onafhankelijk onderzoeksbureau dat met een interdisciplinair team van architecten, kunstenaars, filmmakers, journalisten, wetenschappers en archeologen onderzoek doet naar de verhalen die gebouwen, specifiek ruïnes, kunnen vertellen. Het digitaal recreëren van een gebouw dat zwaar geleden heeft onder oorlogsgeweld en andere verwoesting, spreekt boekdelen over de voorgevallen gebeurtenissen. Dergelijk bewijs voor bijvoorbeeld oorlogsmisdaden kan gebruikt worden in rechtszaken en mensenrechtenrapportages.

Eyzal Weizman
De Israëlische architect Eyal Weizman, keynote en boegbeeld van Forensic Architecture, is professor ruimtelijke en visuele cultuur aan het Centre for Research Architecture bij Goldsmiths en sinds 2014 verbonden aan Princeton University. Eerder verrichte hij al onderzoek, door middel van 3D-animaties en –modellen en interactieve cartografie, naar het reconstrueren van oorlogsgeweld in de Gazastrook op een zo precies en toegankelijk mogelijke manier aan de hand van het resterende, geruïneerde bewijsmateriaal.

Femke Snelting
Aansluitend spreekt Femke Snelting, van Constant – Brussel -, over digitale archeologie. Snelting is ontwerper en kunstenares, op het snijvlak van design, feminisme en vrije software. Met haar onderzoeksteams Open Source Publishing en Libre Graphics Research Unit, bestudeert zij de wederzijdse constructie van digital tools en creatieve praktijken, alsook de technopolitieke en socio-emotionele relaties van activisten met technologische praktijken.

De lezing 6 november duur van 20.00 tot  22.00 uur, De voertaal is Engels. De toegang is gratis.
 

www.bureau-europa.nl    info@bureau-europa.nl

 

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook