Op maandag 22 januari 2018 organiseert het LGOG kring Parkstad een lezing over De bezetting en bevrijding van oostelijk Zuid Limburg. Deze wordt verzorgd door Adri Wijenberg.

De Tweede Wereldoorlog was een heftige periode, ook voor de grotere en kleinere gemeenschappen in Oostelijk Zuid Limburg. De vele verhalen hierover domineren nog steeds het collectieve geheugen. Veel van deze verhalen zijn gelukkig vastgelegd. Plaatselijke Heemkundeverenigingen hebben hierbij verdienstelijk werk geleverd. Voor deze lezing werd dankbaar gebruik gemaakt van het ‘oorlogsdagboek’ van pastoor Henricus Jongen, parochieherder van Wahlwiller en Nijswiller (1934-1944) en vanaf 1944 van Vijlen. Veel komt in zijn boekwerk aan de orde: de snelle overrompeling in mei 1940, de klokkenroof, de positie van de abdij Sint Benedictusberg, de luchtbeschermingsdienst, verzet en verraad, piloten- en krijgsgevangenenhulp, de ‘klap van Wittem’, de evacuatie van Kerkrade en de komst van de Amerikanen.

Adri Weijenberg is in het dagelijks leven docent Engels aan het Bernardinuscollege. Hij hielp mee bij onderzoek en publicaties rond de Tweede Wereldoorlog in Oostelijk Zuid Limburg. Al vele jaren is hij betrokken bij grootschalige herdenkingsactiviteiten vanuit de Heemkundevereniging Nijswiller, maar ook in Arnhem.

De lezing begint om 19.30 uur en wordt gehouden in het Bernardinuscollege aan de Akerstraat 95 te Heerlen.

Van te voren aanmelden is in alle gevallen gewenst per mail bij het secretariaat: lgog.parkstad@gmail.com of telefonisch: 045-5325094. Voor leden is deze lezing gratis, aan niet-leden vragen wij een bijdrage van €5,-.

 

 

 

 

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook