Lange tijd was de steenkolenmijnindustrie een bron van welvaart in Zuid-Limburg. Dit veranderde in de jaren vijftig jaren van de vorige eeuw, toen de mijnindustrie een bron van zorg werd. Eind 1965 kondigde toenmalig minister Joop den Uyl de geleidelijke sluiting aan. Tien jaar later kwamen de laatste steenkolen naar boven. In een lezing voor LGOG Valkenburg kijkt dr. D.B. Jochems op donderdag 18 januari terug op het sluitingsproces. Hij schetst de omvang van de mijnbouw rond 1965 en de regionale en internationale omstandigheden waarmee de Nederlandse mijnindustrie te maken had. Ook de oorzaken van de sluiting komen aan de orde, evenals de wijze waarop het personeelsvraagstuk is aangepakt. Daarna belicht de heer Jochems, zelf voormalig medewerker van Staatsmijnen/DSM, het resultaat voor de 45 duizend medewerkers. Tot slot schetst hij de tot op de dag van vandaag na-ijlende regionale problemen.

De lezing duurt van 20.00 uur tot 22.00 uur en wordt gehouden in De Holle Eik, Baron de Selysstraat 4 te Houthem. De toegang is gratis.

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook