Op zaterdag 28 april 2018 wordt in Abbaye de Floreffe een contactdag voor belangstellenden gehouden.

Op zaterdag 25 november 2017 werd het boek De Abdij van Averbode, een verhaal van steen en marmer’ gepresenteerd. In het boek lezen we dat in het oude hoofdaltaar te Averbode Marbre de Floreffe wordt aangewend, evenals andere soorten marmer uit dezelfde regio. Omdat de auteursploeg van het boek nog steeds enthousiast over dit onderwerp is, organiseren zij op 28 april aanstaande een contactdag over het marmer in de abdij van Floreffe. Deze abdij was veel rijker dan die van Averbode en bovendien ligt ze veel dichter bij de marmergroeven.

Floreffe_-_Abbaye_et_village_(1)

Om te beginnen presenteert Jean Lambot, de ‘éminence grise’ bij uitstek over de abdij van Floreffe, een korte schets van de geschiedenis van de voormalige abdij, die werd gesticht helemaal bij de aanvang van de orde der Norbertijnen.

Vervolgens bespreekt geologe Marleen De Ceukelaire de ondergrond van de abdij en haar omgeving, waaruit de bouwstenen voor de abdij werden gehouwen. Dit is in de eerste plaats Maaskalksteen maar ook Devoonkalksteen dat rijk is aan fossielen. Voor de decoratie werden diverse sierstenen gebruikt, kalksteen uit de omgeving maar ook marmer afkomstig uit verre oorden, elk met hun eigen kleur en kenmerken. Frans Doperé wijst ons de delen aan van de middeleeuwse abdij die verborgen zitten in het achttiende-eeuwse decor. In de eerste plaats de romaanse abdijkerk die ongeschonden bewaard bleef onder het stucwerk van Laurent-Benoît Dewez. Maar ook in andere abdijgebouwen zijn nog duidelijke middeleeuwse sporen overgebleven.

Na het middagmaal brengen Francis Tourneur en Marleen De Ceukelaire een inleiding over de zeven altaren in de kerk van Denis-Georges Bayar en Laurent-Benoît Dewez, de achttiende-eeuwse tegelvloeren van Laurent-Benoît Dewez en de prachtige reeks diverse schouwen in de abdij.

Tijdens de uitvoerige rondleiding van twee keer 45 minuten die hierop volgt, bezoeken we onder de leiding van de sprekers in de kerk en de abdijgebouwen wat voordien werd toegelicht.

Deze contactdag biedt een unieke gelegenheid om de grootse abdij van Floreffe te leren kennen en op een unieke wijze te bezoeken. Jean Lombet en Francis Tourneur houden hun voordracht in het Frans. Van hun lezing wordt een Nederlandse samenvatting ter beschikking gesteld.

Na de contactdag wordt een brochure samengesteld met de samenvattingen van de lezingen.

Programma van de Contactdag
10.00 u. Ontvangst met koffie
10.30 u. Jean Lombet Floreffe: Sur le chemin de Saint-Norbert
11.00 u. Marleen De Ceukelaire: De rots van Floreffe en de bouwstenen van de abdij
11.30 u. Frans Doperé: De abdij van Floreffe, waar de stenen de weg wijzen naar de middeleeuwen…
12.15 u. Eenvoudig warm middagmaal
14.00 u. Francis Tourneur en Marleen De Ceukelaire: Altaren, vloeren en schouwen in de abdij van Floreffe
15.00 u. Uitvoerige rondleiding langs de kerk met Frans Doperé en langs het klooster en de schouwen met Francis Tourneur en Marleen De Ceukelaire
16.30 u. Einde

Inschrijven en informatie: Herman Janssens ,Abdijstraat 1 ,B-3271 Averbode Tel.: (B) (0) 13 78 04 40, E-mail: h.janssens@abdijaverbode.be.
Inschrijven voor 8 april. De entreeprijs bedraagt 50 euro.

Plaats van samenkomst: Abbaye de Floreffe, Rue du Séminaire 7, B-5150 Floreffe. www.abbaye-de-floreffe.be

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook