Toneelgroep Overdag uit Groningen voert op 24 en 25 maart aanstaande het toneelstuk ‘De Scheikundige’ op van Chrétien Schouteten, geboren Hoensbroek. Op zaterdag 24 maart wordt het stuk om 20.00 uur gespeeld in ‘Theater De Klimboom’, Dr. Ottenstraat 46 in Simpelveld en op zondag 25 maart om 14.00 uur in ‘Zaal Amicitia’ aan de Markt in Hoensbroek.

De scheikundige waarmee we in dit toneelstuk kennis maken is de Duitse chemicus Fritz Haber (1868 – 1934), winnaar voor de Nobelprijs voor chemie in 1918 en de uitvinder van de ammoniaksynthese. Deze uitvinding, waarbij ammoniak (NH3) gemaakt wordt van stikstof (N2) uit de lucht en water (H2O),  staat aan het begin van het Stikstofbindingsbedrijf (SBB), nu DSM . Door middel van dit proces kon de grootschalige productie van kunstmest in Geleen van start gaan.

Fritz_Haber

In dit toneelstuk gaat het onder meer om de vraag of gifgas een gruwelijk wapen is of juist een zegen omdat het een oorlog snel zou kunnen beëindigen. Fritz Haber was tweemaal getrouwd. Eerst met Clara Immerwahr, met wie hij een zoon had: Herman. Na de dood van Clara in 1915 trouwde hij in 1917 met Charlotte Nathan. Fritz Haber en Charlotte Nathan hadden twee kinderen, Eva en Lutz.

De schrijver van het stuk, Chrétien Schouteten (*1944), geboren en getogen in Hoensbroek, was chemicus. Nadat hij eerst 7 jaar als chemisch analist op het Centraal Laboratorium van DSM in Geleen had gewerkt ging hij scheikunde studeren in Groningen. Tot zijn pensionering was hij werkzaam als scheikundeleraar. Hij hield zich in het bijzonder bezig met ethische vragen rond de chemie.

Het stuk werd in het noorden van het land al vele malen opgevoerd en ook werd het gespeeld bij de viering van 100-jarig bestaan van het Max Planck-instituut in Berlijn, waar Fritz Haber samenwerkte met Max Planck. Het wordt nu voor de 24e en 25e keer opgevoerd door Toneelgroep Overdag.

Rolbezetting: Herman: Ton Koster, Charlotte Haber-Nathan: Ellen van der Graaf, Eva:Roely van Asselt,Fritz Haber: Jan Roelofs, Clara Haber – Immerwahr: Marjan Zwiers, Max Planck: Dick Hovius. De regie is in handen van Peter van Kruinin en de Jaap de Vries tekent voor de techniek.

 

 

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook