In het kader van de op handen zijnde zaligverklaring van Clara Fey organiseren Heemkundevereniging De Bongard uit Simpelveld en LGOG kring Parkstad een tweetal activiteiten: op zaterdag 7 april is er een wandeling door Aken en op zaterdag 9 juni een tweetalig symposium.

Zaligverklaring
Op zaterdag 5 mei aanstaande wordt Clara Fey in de Dom van Aken zaligverklaard. De stichteres van de congregatie van de Zusters van het Arme Kind Jezus werd op 11 april 1815 in Aken geboren en overleed op 8 mei 1894 in het Limburgse Simpelveld. Daar was het generalaat van de congregatie vanwege de Kulturkampf sinds 1878 gevestigd. Haar stoffelijke resten werden in 2012, toen het generalaat weer terug verhuisde naar het moederhuis in Aken, van Simpelveld overgebracht naar Aken. Vandaar dat de zaligverklaring niet in het bisdom Roermond, waar het proces destijds opgestart werd, maar in het bisdom Aken, waar het proces werd afgerond, plaatsvindt.

Clara Fey (*1815, Aken – †1894, Simpelveld)
Clara Fey werd geboren op 11 april 1815 te Aken als vierde kind van de welgestelde textielfabrikant Peter Louis Fey en zijn vrouw Katharina Schweling. In 1837 begon Clara, geraakt door de armoede en de dreiging van morele ondergang van vele kinderen in de industriestad Aken, samen met enkele vriendinnen een armenschool. Geruime tijd zocht zij naar een vorm waarin zowel de zorg om misdeelde kinderen als haar verlangen naar het kloosterleven gestalte konden krijgen. Toen zij in de verwaarloosde kinderen het kind Jezus herkende, besloot zij in 1844 tot de stichting van de congregatie van de Zusters van het Arme Kind Jezus. Clara Fey werd hierbij terzijde gestaan door enkele priesters, onder wie haar broer André Fey (1806-1886). Tot de kring van haar vriendinnen behoorden Pauline von Mallinckrodt (1817-1881) en Franziska Schervier (1819-1876), beiden stichteressen van zustercongregaties. In 1848 werd de congregatie, die haar leefregel baseert op de regel van Augustinus, door de aartsbisschop van Keulen goedgekeurd. In 1869 verkreeg de congregatie, die destijds 600 leden telde, pauselijke goedkeuring.

Clara Fey Portretje

Als gevolg van de ‘Kulturampf” moesten de orde Aken in 1878 verlaten. In Simpelveld vestigden zij een nieuw Moederhuis, genaamd Huize Loreto. In 2012 verhuisde het generalaat terug naar Aken. Clara Fey stierf in 1894 in Simpelveld en heeft zich haar leven lang ingezet voor de zwaksten in onze samenleving en met name de vele kinderen die in de vroege industrialiseringstijd van de 19e eeuw aan hun lot werden overgelaten.
Meer informatie over de zaligverklaring is te vinden op www.clara-fey.de  en meer informatie over de congregatie op www.manete-in-me.org

Wandelen ‘durch Gassen und Gänge’ van het 19e- -eeuwse Aken van Clara Fey op 7 april
Ine Scholl-Vliex van Heemkundevereniging De Bongard en Sr. Petra Flöck PIJ van de congregatie van de Zusters van het Arme Kind Jezus nemen ons ‘durch die Gassen und Gänge’ mee naar het Aken van de 19e eeuw waar Clara is opgegroeid. Bij plaatsen met een speciale betekenis en die Clara hebben gevormd, wordt uitvoerig stil gestaan. De rondleidingen zijn in het Nederlands en in het Duits.
De wandeling start om 12.45 uur. De kosten bedragen 5 euro en kunnen ter plekke voldaan worden. De rondleiding is in het Duits en in het Nederlands. Verzamelen in de Klappergasse Aken, am Brunnen van Türe, Lüre Lieschen. https://www.google.ae/maps/@50.7746223,6.0828564,19z?dcr=0
Aanmelding in alle gevallen gewenst. Dit kan per mail: lgog.parkstad@gmail.com of telefonisch bij Pascalle Hamers: 045 – 544 54 82. Kijk voor meer informatie: www.DeBongard.nl

Tweetalig symposium over de historische en sociale betekenis van Clara Fey en haar congregatie in Huize Loreto te Simpelveld op 9 juni
Op 9 juni 2018 vindt een tweetalig internationaal symposium “Clara Fey, in historisch perspectief” plaats. Dit symposium is georganiseerd romdom Clara Fey, haar zaligverklaring, haar zusters en het historisch verloop van deze congregatie en overige kloosterorden die gesticht zijn in de 19e en 20e eeuw. Door de diverse sprekers uit binnen- en buitenland en met verschillende invalshoeken en achtergronden, zal de blik niet alleen op het verleden gericht worden maar ook op de toekomst.
Nadere informatie volgt.

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook