Op 23 maart organiseert SCHUNCK* in samenwerking met Uitgeverij Leon van Dorp de boekpresentatie met lezing van Moderne Tijden. Peutz en Van Grunsven, bouwers van Heerlen’ door Joos Philippens. Deze activiteit vind plaats bij SCHUNCK aan de Bongerd 18 in Heerlen.

‘Moderne Tijden’
Steenkolenmijnen, priesters en een geniale architect. Voeg daar een uiterst vooruitstrevende burgemeester aan toe en je hebt het boek ‘Moderne Tijden’. Joos Philippens laat het Heerlen van 1926 tot 1969 zien door de ogen van Marcel van Grunsven. Deze burgemeester heeft het Heerlen van nu geschapen. Stadhuis, Glaspaleis, schouwburg, Royal-bioscoop en Retraitehuis, allemaal de hand van architect Frits Peutz. De vijf markante gebouwen waren hun tijd ver vooruit en ze domineren ook nu nog steeds de stad.
Deze blikvangers kwamen er natuurlijk niet zonder slag of stoot. Vaak moest de burgemeester de sceptische politiek zien te overtuigen, wat buitengewone verbale en diplomatieke capaciteiten vergde. Ook de kerk en de mijndirecties diende hij te vriend te houden. In Moderne Tijden zien we Van Grunsven in zijn omgang met onder meer hoofdaalmoezenier Henri Poels, deken Pieter Nicolaye, mijndirecteur Albert Haex en apotheker en kunstliefhebber Frits Voncken.
Halverwege zijn regime van liefst 35 jaar begon de oorlog. Kort na de inval van de Duitsers werd het Romeinse badhuis ontdekt, het eerste in heel Nederland. Maar Van Grunsven kende veel andere zorgen. Vier jaar lang was hij verwikkeld in een balanceeract met de nazi’s, onder meer om het stadhuis te kunnen afbouwen en om te voorkomen dat een NSB’er de stad zou gaan leiden.
Vanaf 1945 vormde Van Grunsven het nieuwe stadhuis om tot een succesvol museum voor moderne kunst, waar enkele exposities met blote borsten voor veel ophef zorgden onder de oppermachtige katholieke fractie in de gemeenteraad. Als het aan Van Grunsven had gelegen dan was de stad stedenbouwkundig nog veel ingrijpender veranderd. Een aantal grote projecten kwam niet van de grond, ook al bracht de burgemeester steevast Frits Peutz mee, wiens roem als architect na de oorlog ook buiten Limburg groeide.

Deze mislukkingen komen aan bod in ‘Moderne Tijden,’ net als de opkomst van de moderne bouwers Leon Melchior en Egidius Joosten, die in Heerlen een eind maakten aan eeuwen van ambachtelijke aannemers. De teloorgang van het architectenbureau van Frits Peutz was toen al ingezet. Uiteindelijk lukte het de burgemeester, na heel veel tegenslagen, om de schouwburg te openen, luttele dagen voor zijn pensioen. Het was de ultieme triomf voor Van Grunsven, maar ook het begin van de laatste zeven jaar van zijn leven waarin hij machteloos aan de zijlijn moest staan. Tijdens de lezing over ‘Moderne Tijden’ vertelt Joos Philippens over tien jaar onderzoek, die bemoeilijkt werden doordat Van Grunsven vrijwel altijd afstandelijk bleef en zelfs voor naasten moeilijk te peilen was. Hij liet bovendien vrijwel niets persoonlijks achter op schrift.

Mede dank zij de medewerking van Van Grunsvens zoons (en vele anderen) en veel literatuuronderzoek is Philippens er in geslaagd van Moderne Tijden een vie romancée te maken: een op ware gebeurtenissen gebaseerd levensverhaal van deze bijzondere burgemeester. De openbare gebeurtenissen zijn authentiek, de gesprekken tussen de hoofdpersonen vult de schrijver in, ook weer gebaseerd op historische feiten.

Joos Philippens
Joos Philippens (1962) groeide op in Eys, haalde op het Santa Maria College in Kerkrade zijn Vwo-diploma en studeerde vervolgens Nederlandse Taal en Letterkunde in Nijmegen. Na zijn doctoraal examen begon hij in 1989 aan een carrière bij het Limburgs Dagblad en De Limburger. Hij was jarenlang verslaggever Heerlen en chef van diverse redacties. Sinds 1 januari 2018 is hij ‘verslaggever Zuid Limburg’.

Aanmelding
Deze lezing is gratis voor leden van het Koninklijke LGOG. Niet-leden betalen €5,-. Aanmelden is in alle gevallen gewenst per email: lgog.parkstad@gmail.com of telefonisch: 045 532 50 94.

De Boekpresentatie begint om 17.00 uur en eindigt tegen 18.30 uur. De lezing begint om 20.00 uur. De inkomst is vanaf 19.30.

 

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook