Op zaterdag 9 juni vind in Wittem in de Kloosterbibliotheek  een Nederlands- Duits seminar over asiel- en migratiebeleid plaats. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de Werkgroep Europa van de Partij van de Arbeid (PvdA), de Deutsch-Niederlandische Gesellschaft zu Aachen en het HeinzKuhnBildungswerk NRW. Wir schaffen das zusammen?! Het Nederlandse en Duitse asiel- en migratiebeleid: perspectief op een gemeenschappelijk Europees beleid.

Programma
9.30 – 10.00 uur: Ontvangst
10.00 – 10.15 uur: Welkomstwoord en introductie van de inleiders door Jan Visser.
10.15 – 10.45 uur: Keynote speech door René Cuperus
10.45 – 11.15 uur: Kanttekeningen door Arndt Kohn ( lid van het Europees Parlement (S&D), Angelika Schwall-Duren (voormalig minister voor Europese Zaken van Noordrijn-Westfalen), Marit Maij (voormalig lid van de Tweede Kamer voor de PvdA), Siebo M. H. Janssen (politicoloog en historicus)
11.15 – 12.00 uur: Discussieronde met de seminardeelnemers
12.00 – 13.00 uur: Lunch
13.00 – 14.30 uur: Discussie in drie werkgroepen:
– Asiel- en migratiebeleid op euregionaal of gemeentelijk niveau
– Asiel- en migratiebeleid op nationaal niveau (Input: Siebo M. H. Janssen)
– Asiel- en migratiebeleid op Europees niveau (Angelika Schwall- Düren)
14.30 – 14.45 uur: Koffie- en theepauze
14.45 – 15.30 uur: Plenaire discussie over conclusies in de werkgroepen
15.30 – 16.00 uur: Afsluitende beschouwing.

Aanmelden en kosten
Deelname is gratis. Alleen voor de lunch vragen wij een bedrag van €10,. Gelieve dit bedrag vóór 15 mei 2018 over te maken op de bankrekening van het Heinz-Kühn-Bildungswerk. Sparkasse Köln Bonn: IBAN: DE13 3705 0198 0010 2020 59 & BIC: COLSDE33.
U kunt zich vóór 15 mei 2018 aanmelden door een mail te sturen naar: joerg.klaudies@heinz-kuehn-bildungswerk.de. Vermeld op uw mail: Aanmelding seminar Wittem.
Het Klooster Wittem is gelegen aan de Wittemer Allee 32 in Wittem.

Over de sprekers
Drs. René Cuperus
René Cuperus werkt als strategisch adviseur op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarvoor was hij senior wetenschappelijk medewerker voor de Wiardi Beckman Stichting, de denktank van de PvdA. Hij is tevens columnist van de Volkskrant.

Arndt Kohn
Arndt Kohn was vanaf 2011 gemeenteraadslid van de Gemeente Stolberg (NRW Duitsland). Binnen de Euregio Maas Rijn was hij secretaris van PSE-afdeling Eupen (België). Sedert maart 2017 is Arndt Kohn (SPD) lid van het Europees Parlement voor de sociaal-democraten (S&D).

Dr. Angelika Schwall-Düren
Dr. Angelica Schwall-Düren was van 1994 tot 2010 voor de SPD lid van de Duitse Bondsdag. Vanaf 15 juli 2010 tot 2015 was Angelica Schwall-Düren minister voor o.a. Europese zaken en Media in de deelstaatregering van Noordrijn-Westfalen.

Drs. Marit Maij
Marit Maij was van 2012 tot 2017 lid van de Tweede Kamer voor de PvdA. Zij heeft het grootste deel van haar loopbaan bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken gewerkt. In de Kamer was zij woordvoerder Europa en daarvoor woordvoerder asielbeleid. Op het ogenblik is zij speciaal gezant migratie bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook