Waar je vandaan komt, uit Limburg of Marokko, heeft invloed op je leven. Het bepaalt wie je bent, maar ook de literatuur die je leest óf schrijft. Ooit waren er tijden dat in Limburg boeken in maar liefst vijf talen verschenen. Dat moest ook wel, want de regio was een belangrijk knooppunt voor Europa: omgeven door België, Duitsland én Nederland. Hoe heeft deze geografische positie literatuur uit Limburg beïnvloed? En hoe heeft dit vervolgens de Limburger gevormd?

Deze en andere vragen komen op woensdagavond 30 mei aan de orde in De Balie in Amsterdam tijdens Nederlandse letteren, vervagende grenzen, een voorstelling over de betekenis van plaats voor literatuur. In het eerste deel van de avond gaat moderator Petra Stienen in gesprek met de schrijvers Abdelkader Benali, Joep Leerssen en Thomas Vaessens over de betekenis van regio. Wat betekent een woonplaats voor de manier van schrijven, voor het creatieve proces, en verschilt dat gevoel per stad, en misschien wel per schrijver? In het tweede deel van de avond ligt de focus op de positie van de regio Limburg in Nederland en daarbuiten. Limburg heeft een unieke ligging in veel opzichten, al in de middeleeuwen was het een verbindende plek. Kan de Europeaan van nu iets leren van de veeltalige, en veelzijdige identiteit van de Limburger? Onder meer Annemarie Penn-te Strake, burgemeester van Maastricht, komt hierover aan het woord.

Aanleiding voor deze avond is de Geschiedenis van de literatuur in Limburg, die in 2016 door het LGOG werd gepubliceerd. De Balie organiseert deze avond in samenwerking met het LGOG en het Meertens Instituut. De toegangsprijs voor deze avond bedraagt € 12,50. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van De Balie: www.debalie.nl.

De sprekers
Joep Leerssen is een Nederlands literatuurwetenschapper en historicus, hij is nationalisme-expert en hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Bovendien komt hij uit Limburg.
Thomas Vaessens is hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ook Vaessens komt uit Limburg. In maart verscheen De Daf van mijn vader, een verhaal over een onderwijzerszoon uit Maastricht die in de Daf van zijn vader het provinciale milieu van zijn jeugd dacht te ontvluchten.
Abdelkader Benali werd in 1975 geboren in Ighazzazen (Marokko). Hij woonde vanaf zijn vierde jaar in Rotterdam, verhuisde in zijn studietijd naar Leiden en woont tegenwoordig in Amsterdam. Benali vertelt wat de verschillende steden en plaatsen in zijn leven en schrijverschap betekenen.
Annemarie Penn-te Strake is jurist en bestuurder. Sinds 1 juli 2015 is zij burgemeester van de gemeente Maastricht.

De avond wordt gehouden op 30 mei in De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10 te Amsterdam. Het begint om 19.30 en duurt tot 21.30 uur.

 

 

 

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook