Zomeravondlezing ‘Bovengronds’

Als opmaat naar festiviteiten rond ‘Bovengronds’ geven drie sprekers tijdens de zomeravondlezing van Het Land van Herle een terugblik, maar ook hun toekomstvisie op de economische ontwikkeling van de regio na de sluiting van de Nederlandse steenkolenmijnen. Welke kansen zijn benut voor het herstel van de economie van de Mijnstreek na de mijnsluiting? Welke kansen heeft men laten schieten? Hoe kunnen nieuwe kansen worden benut om het economisch herstel nog verder aan te zwengelen? Kunnen we leren van wat in de eerste jaren na de mijnsluiting is misgegaan?

Zomeravondlezing

Als eerste zal Jordy Clemens, Heerlens wethouder van onder meer erfgoed en jeugdzaken een korte introductie geven op het project ‘Bovengronds’ dat deze zomer van start gaat.

De in Kerkrade geboren en getogen historicus, presentator- en theatermaker Bart Gielen, bekend onder meer door het tv-programma ‘Rare Jongens’ en ‘Barts BoekenClub’,  geeft een voordracht getiteld: ‘Applaus voor een requiem. De Mijnstreek na de  mijnsluiting: hoop, verwachtingen en deceptie’. Hij zal vooral de economische ontwikkeling tussen 1966 en 2005 belichten, met de nadruk daarbij op de periode tot circa 1990: pre-PNL en PNL.    Oud stadseconoom Frans Vonk (van professie economisch geograaf) gaat daarna in zijn lezing in op ‘De economie van Parkstad Limburg: een toekomstgerichte terugblik’. Was de gebrekkige regionale samenwerking mede oorzaak van de economische malaise waarin de regio terecht kwam? Of was er meer? Frans Vonk zal zich vooral richten op wat sinds 1990/2005 is gebeurd en wat niet, en wat zijns inziens wenselijk is voor een verdergaande opbloei van de regionale economie. Vervolgens legt hij de nadruk op de periode tot 2015/heden om vervolgens – na enkele lessen te hebben getrokken – in te gaan op de vraag hoe nou verder ?

Daarna is er onder leiding van presentator Bart Gielen discussie hierover! Alle ingrediënten dus voor een leerzame avond!

De Zomeravondlezing is een initiatief van de Historische Kring ‘Het Land van Herle’ en vindt plaats op maandag 25 juni vanaf 19:30 u. (zaal open vanaf 19:00 u.) in het Thermenmuseum, Coriovallumstraat 9 te Heerlen.
De entree is gratis, maar aanmelden is verplicht vanwege het beperkt aantal plaatsen. Aanmelden kan via https://www.eventbrite.nl/e/tickets-zomeravondlezing-bovengronds-46823592626

PROGRAMMA
19:00 u. Ontvangst gasten
19:30 u. Begroeting door Land van Herle voorzitter Will Terpstra
19:40 u. Wethouder Jordy Clemens – De regio ‘Bovengronds’
19:55 u. Bart Gielen, ‘Applaus voor een requiem. De Mijnstreek na de  mijnsluiting: hoop, verwachtingen en deceptie’.
20:30 u. Korte koffiepauze
20:45 u. Frans Vonk, De economie van Parkstad Limburg: een toekomstgerichte terugblik.
21:20 u. Discussie o.l.v. presentator Bart Gielen – : hebben we geleerd van het verleden en welke kansen kan de regio benutten voor nieuwe economische opbloei?
21:45 u. Samenvatting en sluiting
22:00 u. Borrel (tot ca. 22:30 u.)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Roelof Braad, Hoofdredacteur Mijnstreek en vice-penningmeester, telefoon 06-10416501.

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook