Graag nodigen het LGOG belangstellenden uit voor de eerste activiteit van het drieluik ‘In de voetsporen van mgr. dr. Henri Poels’ naar Venray op zaterdag 8 september 2018.

Dr. Henri Poels is een zwaargewicht in de Limburgse geschiedenis. Hij was priester, theoloog/exegeet en intellectueel. Na terugkomst uit Washington DC waar hij een aantal jaren professor was aan de katholieke Universiteit aldaar werd hij in 1910 benoemd tot aalmoezenier van sociale werken in de door socialisme en ontkerstening bedreigde katholieke mijnstreek. Via de sociale zielzorg waarmee hij werd belast, zette hij zich in voor economische en sociale verbeteringen. Tot oktober 1919, vier jaar eerder was hij hoofdaalmoezenier geworden, was hij tevens rector van het kerkdorp Welten bij Heerlen. Poels was niet alleen een tegenstander van het onkerkelijke en deels antikerkelijke socialisme, maar ook van het liberalisme. Dat had juist voor de enorme verpaupering van de industriearbeiders gezorgd. Poels was een exponent van de katholieke sociale leer die een harmonie nastreefde tussen werkgevers en werknemers. Hij was intensief betrokken bij de organisatie van tal van katholieke organisaties onder meer op het gebied van woningbouw, onderwijs, maatschappelijke werk en volksgezondheid. In de jaren 1930 was hij fel tegenstander van het nationaalsocialisme. Tijdens de oorlog verbleef hij daarom noodgedwongen in Zwitserland. Na zijn overlijden in het klooster van de Medische Missiezusters in Heerlen, werd hij begraven in zijn geboorteplaats Venray. De naam Poels roept nog steeds emoties op: hij werd bewonderd en gevreesd.

De Commissie Kerkgeschiedenis en de kringen Venray, De westelijke mijnstreek en Parkstad Limburg van het Koninklijk LGOG willen door middel van een drieluik van activiteiten het beeld van Henri Poels nuanceren:
– op zaterdag 8 september Poels in Venray, tentoonstelling, lezingen en rondleiding,
– op zaterdag 22 september Poels in Heerlen, lezingen en rondrit langs markante plaatsen en
– op vrijdag 28 september Poels in Rolduc, internationaal (wetenschappelijk) symposium.

In de vlakbij de Sint Petrus’ Bandenkerk (de Grote Kerk) gelegen ‘Borggraaf’ worden wij met koffie/thee en vlaai ontvangen door Ernest Raedts, voorzitter van de LGOG Kring Venray. Koos Swinkels zal een voordracht houden over de Heiligen van de Venrayse kapel Veltum. Hij besteedt in het bijzonder aandacht aan het zogenaamde ‘buidelboekje’, een niet opvallend en daardoor bij velen onbekend voorwerp dat te zien is bij diverse middeleeuwse beelden. Aansluitend wordt een tentoonstelling bezocht over o.a. Poels en middeleeuwse beelden met buidelboekjes in het Venrays museum. Ter info: de afstand vanaf treinstation naar de Borggraaf is ca. 4 km.

Na de middagpauze bezoeken wij de Sint Petrus Banden Kerk’ (de Grote Kerk). Hier houdt Paul van Meegeren (gemeentearchivaris) de lezing ‘mgr. dr. H. Poels, Europeaan in Venray’. Aansluitend wordt het vlakbij gelegen standbeeld van Poels bezocht waar burgemeester Gillissen en deken Smeets van Venray een krans zullen leggen ter gelegenheid van de 70e sterfdag van Henri Poels.

Bij ‘Huize Poels’ zal Frans Poels, een familielid van dr. Poels, uitleg geven over de geschiedenis en betekenis van de familie voor dit prachtige pand. Onder deskundige begeleiding wordt daarna de Grote Kerk bezocht. Liefhebbers kunnen aansluitend de kerktoren en/of het Venrays Museum bezoeken.

Sint Petrus’ Banden Venray
De Grote Kerk is een monumentale driebeukige pseudobasiliek. Vanaf 1450 verrees deze laatgotische kerk. Ze kreeg vanwege zijn afmetingen de bijnaam ‘kathedraal van de Peel’. De Kerk bezit 90 beelden (15e eeuw: 20; 16e eeuw: 19; 17e eeuw: 15; 18e eeuw: 9; 19e eeuw: 23; 20e eeuw: 4).
De Toren van de Grote Kerk kan `beklommen’ worden. Bezoekers kunnen het indrukwekkende carillon van dichtbij bekijken, de torenkamers bezoeken én genieten van een adembenemend uitzicht over tientallen kilometers rondom Venray. In een van de Torenkamers kunnen zij kijken en luisteren naar het Beeldverhaal ‘In Hemelsnaam’. Dat vertelt over het ontstaan, de verwoesting en de wederopbouw van kerk en toren.

Borggraaf en het Venrays Museum
Het Venrays Museum laat de betekenis van mgr. dr. Poels als inwoner van Venray, als priester en als sociaal hoofdaalmoezenier in Limburg zien door middel van film, schilderijen, dodenmasker en overige documentatie.
Het Venrays Museum is hét cultuurhistorisch museum van Venray en omstreken. Sinds 1958 wordt er aan een eigen collectie gebouwd die vanaf 1981 was onderbracht in ’t Freulekeshuus. Vanaf mei 2017 wordt deze collectie stap voor stap overbracht naar de Borggraaf, het Huys van Venray. Ter info: de afstand Grote Kerk naar Venrays Museum is ca. 100 meter.

Begraafplaats Boschhuizen
Op begraafplaats Boschhuizen, gelegen aan de rand van Venray, ligt het aansprekende ensemble graven van de familie Poels met o.a. het graf van mgr. dr. H. Poels. Wij zullen hier tijdens de terugreis een tussenstop maken en rondgeleid worden door Frans Poels.

Kosten en aanmelding
De kosten voor deze excursie bedragen € 30,- voor leden en € 35,- voor niet-leden. In de prijs zijn begrepen: kosten bus, fooi chauffeur, koffie met vlaai, gidsen en entree. De aanmelding geschiedt per email aan het secretariaat lgog.parkstad@gmail.com en is definitief wanneer het verschuldigde bedrag is overgemaakt op bankrekening (IBAN) NL84INGB0005378710 t.n.v. LGOG kring Parkstad onder vermelding van ‘excursie Venray’ en de gewenste opstapplaats. Het is eveneens van belang bij uw aanmelding het 06 nummer te vermelden waarop u bereikbaar bent tijdens de excursiedag.

Aanmelding uiterlijk 31 augustus.
Mocht uw inschrijving binnenkomen wanneer de bus is volgeboekt, dan ontvangt u daarvan tijdig bericht en wordt uw geld teruggestort. Bij afmelding waarvoor geen vervanging gevonden wordt, kan helaas geen terugbetaling plaatsvinden. Afmelding dient te geschieden bij onze penningmeester Marie-José van der Weerden-Brouns per email lgog.parkstad@gmail.com of telefoon 045-5325094, ook voor inhoudelijke informatie kunt u via dit telefoonnummer.

Zie voor het volledige programma https://d1tx3ame4y5rtu.cloudfront.net/20180908ParkstadPoels.pdf?mtime=20180731121549.

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook