Aanstaande maandag 1 oktober start de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. In oktober ontdek je gisteren om vandaag te begrijpen. Ook in Limburg organiseren diverse culturele instellingen activiteiten rondom het actuele thema van dit jaar: Opstand. Een greep uit het programma.

Parkstad in opstand
Heerlen lijkt van oudsher een opstandige stad, maar er is ook twijfel. Zo was nergens in Limburg het netwerk van onderduikadressen tijdens de Tweede Wereldoorlog zo dicht, maar Heerlen was óók de enige plaats met een NSB-winkeltje waar nazikopstukken graag rond paradeerden. Op deze avond worden de opstandige Parkstedelingen met filmbeelden, ooggetuigen en historici onder de loep genomen: van verzet in de oorlog tot ex-mijnwerkers en huisvrouwen op de barricaden tijdens de jaren zeventig. Theater Heerlen Heerlen, 11 oktober 19.30-22.00 uur. maandvandegeschiedenis.nl/parkstadinopstand

Vooral niet bij Holland
Hoe stonden de Limburgers tegenover het lidmaatschap van de Duitse Bond? Waren zij in 1867 blij met het verbreken van de band met de Duitse statengemeenschap, of juist niet? Hoe lang heeft het geduurd voordat de Limburgers zich volwaardig Nederlander voelden en niet meer tweederangsburger in een door Hollanders gedomineerde staat – en hoe zit het tegenwoordig met de verhouding tot ‘de Randstad’? In deze lezing over honderdvijftig jaar Limburg staan heden en verleden samen centraal. SCHUNCK* Heerlen, 23 oktober 19.30-21.30 uur. maandvandegeschiedenis.nl/vooralnietbijholland

Opstandige vrouwen in Venray
In Venray zijn twaalf opstandige vrouwen geëerd met een straatnaam. Deze vrouwen kwamen tijdens de Eerste en Tweede Feministische Golf in verzet tegen vanzelfsprekendheden in de maatschappij die het vrouwen moeilijk maakten. Het Venrays Museum toont de hele maand oktober een (gratis) tentoonstelling over de levens van deze twaalf, onder wie Aletta Jacobs en Joke Smit. Venrays Museum Venray, 1 t/m 31 oktober. maandvandegeschiedenis.nl/vrouweninopstand

Opstand: het concert in Roermond
Samen met cabaretière en zangeres Karin Bloemen en professionele musici geeft de Koninklijke Roermondse Zang- en Muziekvereniging op bijzondere wijze uitdrukking aan het thema Opstand. Het wordt een muzikale reis door de geschiedenis, waarbij maatschappelijke kwesties langskomen aan de hand van protestliederen, bijvoorbeeld uit de flowerpowertijd. Onder leiding van Dion Ritten en begeleid op de vleugel door Véron Jongstra. De Oranjerie Roermond, 11 oktober 20.00-23.00 uur. maandvandegeschiedenis.nl/concertroermond

Organisatie
Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2018 voor de zevende maal de Maand van de Geschiedenis, die haar vijftiende editie beleeft. De Nacht van de Geschiedenis wordt georganiseerd door het Rijksmuseum. Het Fonds voor Cultuurparticipatie is investeerder van de Maand van de Geschiedenis. Samen met meer dan 40 partnerorganisaties en meer dan 1000 culturele instellingen, waaronder boekhandels en bibliotheken, brengt de Maand van de Geschiedenis elk jaar in oktober geschiedenis dichterbij dan ooit.

De complete agenda is te bekijken op: maandvandegeschiedenis.nl/agenda. Selecteer op provincie in de linkermarge voor het complete provinciale aanbod.

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook