Op dinsdag 23 oktober 2018 organiseert het Nederlands Mijnmuseum in samenwerking met het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig genootschap (LGOG) Kring Parkstad een evenement over de opstand onder mijnwerkers in het kader van de Maand van de Geschiedenis.

In het Heerlense Raadhuis is tijdens het festival ‘Bovengronds’ een tentoonstelling ingericht over Hub Cobben. Hub Cobben richtte het actiecommité ´verbetering mijnwerkerspensioenen´ op om op te komen voor de rechten van gepensioneerde mijnwerkers. Cobben organiseerde ook de imposante Mars op Den Haag op 18 september 1975 waarbij 3500 mijnwerkers naar Den Haag togen om aandacht te vragen voor verbetering van de mijnwerkerspensioenen.

Deelnemers worden bij de tentoonstelling rondgeleid door Martin van der Weerden, docent geschiedenis aan het Bernardinuscollege en voorzitter van LGOG Kring Parkstad. Hij geeft tijdens deze rondleiding achtergrondinformatie over Hub Cobben en zijn vormen van opstand.

Na de rondleiding volgt een stadswandeling door Heerlen richting het Nederlands Mijnmuseum. Tijdens deze wandeling vertelt Jenny Kranendonk, medewerkster van het Nederlands Mijnmuseum, op een aantal plekken in de stad het fascinerende verhaal over de recente geschiedenis van Heerlen.

Bij aankomst in het Nederlands Mijnmuseum wordt u ontvangen met koffie en een stuk vlaai. Hierna start de lezing door Martin van der Weerden. Hij maakt met historische voorbeelden duidelijk dat opstand en verzet een duidelijke rol spelen in de mijnbouwhistorie.

Programma
-14.20 uur: Verzamelen bij Raadhuis
-14.30 uur: Start rondleiding bij tentoonstelling Hub Cobben in het Raadhuis
-15.15 uur: Wandeling door het centrum van Heerlen
-15.45 uur: Ontvangst in Mijnmuseum met koffie en vla
-16.15 uur: Aanvang lezing
-17.30 uur: Verwacht einde

Praktische informatie
Adres: Raadhuisplein 1, Heerlen. Aanvangstijd: 14.30 uur (verzamelen vanaf 14.20u).  De kosten bedragen € 7,50 p.p..
Deelnemers dienen zich van tevoren aan te melden door een mail te sturen naar info@nederlandsmijnmuseum.nl (€ 7,50 p.p.).

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook