Op 23 september is een nieuwe afleveringenreeks van Natuurlijk Limburg 2018 van start gegaan. Uitgangspunt in deze serie is de landschapsgeschiedenis. Mensen hebben altijd sporen in het landschap achtergelaten, soms in het verleden, soms recent. Geschiedenis is daarom altijd verbonden met landschap. Edmond Staal van ‘Limburgs Landschap’, landschapshistoricus Maurice Paulissen en archeoloog Rob Paulussen nemen de tv-kijker mee op stap dwars door Limburg en dwars door de geschiedenis. In vijftien afleveringen leert u de mooiste plekken in Limburg kennen. Niet alleen de natuur zoals we die nu voor ons zien, maar ook de doorkijkjes naar het verleden. De uitzendingen zijn telkens op zondag om 10.00, 12.00, 15.00, 17.00, 19.00 en 21.00 uur en maandag 16.30 uur via L1 TV.
Aan elke aflevering is een activiteit gekoppeld. Deze kan variëren van een landschapsexcursie tot een lezing en van een fietstocht tot een college voor jongeren. Deze activiteiten worden georganiseerd door de Commissie Landschapsgeschiedenis van LGOG in samenwerking met verschillende partners, waaronder de AVL. U kunt zich hiervoor (zonder verdere kosten!) opgeven via https://lgog.nl/themas/landschapsgeschiedenis/landschapsexcursies.

Programma
– Zondag 14 oktober: Rondleiding tuin en kasteel Montfort door René Gerats i.s.m. Stichting het Limburgs Landschap. Locatie Kasteel Montfort. Gekoppeld aan aflevering 3 van Natuurlijk Limburg met de titel ‘Vlootbeekdal, water als leidraad’.

– Zondag 21 oktober: Wandeling van circa 2 uur op de Hamert o.l.v. Ger Frenken. Titel: de Hamert, Maasduinenlandschap in optima forma’ i.s.m. Stichting het Limburgs Landschap. Locatie: De Hamert. Natuurlijk Limburg van 14 oktober:’Bewogen landschap: Nationaal Park Maasduinen’.

– Zondag 28 oktober: Vuursteenwandeling in het Savelsbos onder leiding van Joep Orbons i.s.m. LGOG AVL / Nationale Archeologie Dagen. Locatie: Gronsveld Natuurlijk Limburg aflevering 5: ‘De bodem geeft’ van 21 oktober.

– Zondag 4 november: Wandeling van circa 2,5 uur vanuit Eynderhoof o.l.v. Henk Verheijen. Titel: Cultuurhistorische route Sarsven en de Banen i.s.m. Museum Eynderhoof. Locatie: Nederweert-Eind. Aflevering Natuurlijk Limburg van 28 oktober, aflevering 6: ‘Zand en veen: het eiland van Weert-Nederweert’.

– Zaterdag 10 november Wandeling Geleenbeek – Sweikhuizen/Spaubeek o.l.v. Lita Wiggers en Rob Paulussen. Locatie: Sweikhuizen. Natuurlijk Limburg van 4 november, aflevering 7: ‘Geleenbeekdal: aantasting, behoud en herstel’.

-Zondag 17 november: Rondleiding Rolduc o.l.v. Jan Hartmann Titel: ‘Een eeuwenoud cultuurlandschap rond Rolduc: kloostertuin, kloosterpark en mijnen’ i.s.m. IVN Kerkrade (onder voorbehoud). Locatie: Rolduc. Natuurlijk Limburg 11 november, aflevering 8: ‘Kerkrade: eeuwenoud mijnbouwlandschap’.

– Zaterdag 24 november: Fietstocht o.l.v. Benoît Locht. Titel: ‘Hoe de Roer het landschap vormde’.Locatie: St. Odiliënberg. Natuurlijk Limburg 18 november aflevering 9: ‘Beeldhouwen door de Roer’.

– Woensdag 28 november: Lezing door Paul Thissen. Titel: ‘Hoe het veen verdween – Gebruik, ontginning en herstel van het Koningsven, 1731-2017’. I.s.m. LGOG kring Maas en Niers. Locatie:Ottersum Natuurlijk Limburg 25 november, aflevering 10: ‘Over stuwwal en stuifduin’.

– Zondag 9 december: Rondleiding door Leo Verhart. Titel: ‘Op het spoor van de Vikingen’. I.s.m. LGOG-AVL. Locatie: Asselt. 2 dec. Natuurlijk Limburg, 2 december, aflevering 11: ‘Natte winning: de Maasplassen’.

– Zondag 9 december: Museumjeugduniversiteit-college door Edmond Staal. Titel: ‘Hoe onderzoek je de geschiedenis van een landschap’. I.s.m. Limburgs Museum. Locatie: Limburgs Museum, Venlo. Natuurlijk Limburg 9 december, aflevering 12: ‘Maas: levensader en transportas’.

– Ma 17 dec Lezing door Hans Vermeer over ontginning van het Ransdalerveld I.s.m. LGOG – Valkenburg. Locatie: Ransdaal 16 dec. Natuurlijk Limburg Aflevering 13: ‘Ontginning van het landschap’.

– Woensdag 19 december: Wandeling Ransdalerveld o.l.v. Hans Vermeer I.s.m. LGOG – Valkenburg. Locatie: Ransdaal. Natuurlijk Limburg, aflevering 13: ‘Ontginning van het landschap’.

– Woensdag 16 januari 2019: Lezing door Maurice Paulissen Titel: ‘Kinkenwegen en kinkenvoerders. Vervoer per pakpaard in Zuid-Limburg en omstreken, 1630-1850’.I.s.m. Stichting Heemkunde Wahlwiller. Locatie: Wahlwiller. Natuurlijk Limburg 23 december, aflevering 14: ‘Reizen door het landschap: oude landwegen en routes’.

– Zaterdag 5 januari 2019: Fietstocht o.l.v. René Thewissen en Pieter Caljé. Titel: ‘Oorlog op de rand van stad en platteland’. I.s.m. Erfgoedkring Wiosello en buurtraad Oud-Caberg. Locatie: Maastricht. Natuurlijk Limburg, 30 december, aflevering 15: ‘Maastricht: oorlogssporen in het landschap’.

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook