‘Heden zijn wij niets anders meer dan Nederlanders…’ Limburg, Nederland en de Duitse Bond

Op dinsdag 13 november a.s. om 20.00 uur organiseert Heemkundevereniging De Bongard van Simpelveld Bocholz een lezing die gehouden zal worden door Jacques van Rensch en Eric Lemmens. Voorafgaand aan de lezing zal de jaarlijkse leden vergadering gehouden worden. Deze vergadering begint om 19.30 uur.

150 jaar Limburg
Op 11 mei jl. was het precies 150 jaar geleden dat het Verdrag van Londen een einde maakte aan het Limburgse lidmaatschap van de Duitse Bond. Zo’n dertig jaar lang was het grootste deel van de provincie onderdeel geweest van twee staatkundige verbanden: van het Koninkrijk der Nederlanden en van de Duitse Bond. Vanaf 11 mei 1867 was Limburg voortaan, zoals gouverneur Theo Bovens het uitdrukte, ‘uniek van Nederland en uniek in Nederland’. Maastricht nam hierbij – zoals vaker in de Limburgse geschiedenis – een bijzondere positie in.

Limburg en de Duitse Bond
De lezing gaat in op de relatie van Limburg met de Duitse Bond: wat hield die relatie in en hoe stonden de Limburgers er tegenover? En hoe zat het met die bijzondere positie van Maastricht? Waren de Limburgers in 1867 eigenlijk blij met het verbreken van de band met de Duitse Bond en met hun toen voortaan eenduidige Nederlandse nationaliteit?

Bijzondere aandacht besteedt de lezing aan de spannende jaren 1848-1849 toen het streven naar Duitse eenwording ook Limburg meetrok in de internationale ontwikkelingen. In Limburg wapperden Duitse vlaggen en een revolutionair lied deed de ronde…

Jacques van Rensch en Eric Lemmens
Mr. dr. Jacques van Rensch werkte gedurende bijna veertig jaar binnen het Limburgse archiefwezen en is thans als rijksarchivaris in Limburg verbonden aan het Regionaal Historisch Centrum Limburg. Gedurende vele jaren hield hij zich bezig met Limburgse regionale geschiedenis en publiceerde onder andere over rechtsgeschiedenis, kerkgeschiedenis en middeleeuwse kunstgeschiedenis.
Dr. Eric Lemmens studeerde politicologie in Nijmegen en promoveerde in 2004 aan de Universiteit Maastricht. Momenteel is hij werkzaam op het kabinet van de commissaris van de Koning (gouverneur) in de provincie Limburg. Daar houdt hij zich hoofdzakelijk bezig met de grensoverschrijdende samenwerking.

Voor leden van heemkundevereniging De Bongard is de toegang gratis, van niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van 2 euro.

De lezing wordt gehouden in de zaal van Partycentrum Oud Zumpelveld, Irmstraat 23 te Simpelveld

 

 

 

 

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook