Tijdens de maandelijkse werkgroepvergadering op 18 februari heeft Marcel Put zal een boeiende lezing verzorgd over de spraakmakende schoorsteen van de Oranje-Nassaumijn I in Heerlen, D’r Lange Jan’. Die werd 8 maart 1938 opgeleverd en rookte toen voor het eerst. Onder de Rook van de Lange Jan is veel gebeurd. De Lange Jan staat echter ook symbool voor het einde van de mijnbouwindustrie, mede door zijn eigenzinnige val (in de verkeerde richting) bij zijn ‘overlijden’ op 21 augustus 1976. De lezing was vooruitlopend op zijn artikel in het eerste nummer van Het Land van Herle van de jaargang 2013 dat medio maart zal verschijnen.

Foto: Rijckheyt, Heerlen

Foto: Collectie Rijckheyt, Heerlen

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook
Lees ook: