Hans Heltzel deed nieuw onderzoek op basis van recentelijk ontdekt Amerikaans en Duits bronnenmateriaal. Daarnaast interviewde hij vele tientallen Hoensbroekenaren en Parkstadbewoners die de oorlogsjaren en de bevrijding bewust hebben meegemaakt. De vele oorlogsjournalen van zowel Duitse als Amerikaanse zijde werpen een nieuw licht op wat er rondom de bevrijding in oostelijk Zuid-Limburg en vooral in en rond Hoensbroek werkelijk gebeurd is. De auteur plaatst deze gebeurtenis­sen in de mijnstreek in de context van de grote bevrijdingsoperatie vanaf D-day tot de capitulatie van Duitsland. Hij laat het Amerikaanse leger aan het werk zien rondom de bevrijding van Hoensbroek en omstreken. Maar het accent ligt hierbij uiteraard op Parkstad. Gebeurtenissen van dag tot dag in alle plaatsen van de regio komen aan bod: Kerkrade, Eygelshoven, Simpelveld, Bocholtz, Heerlen, Schaesberg, Waubach, Rimburg, Brunssum, Onderbanken, Ubachsberg, Voerendaal, Aalbeek, Nuth, Amstenrade, Oirsbeek enz. Vele geïnterviewden leverden nog originele foto’s. Het boek is goed geïllustreerd met oog voor details in vele toelichtende bijschriften en kaders.

 

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook
Lees ook: