Mevrouw Kitty Janssen van het museum ”het Domein” in Sittard houdt een lezing met diabeelden over carnaval of vasteloavend, hetgeen natuurlijk past in de voorbereiding op het grote feest van begin maart.

Het einde van de barre wintertijd was in het verleden eeuwenlang een reden voor het vieren van een feest. Een nieuwe lente en nieuw leven kondigden zich aan en het afscheid van de winter werd met dans en muziek gevierd. Over de ontstaansgeschiedenis van carnaval is veel geschreven. Hier zal mevr. Janssen nader op ingaan. Ligt de oorsprong van het feest al bij de Germanen of is het feest pas ontstaan in de Middeleeuwen?

In het eerste deel van de lezing wordt aandacht besteed aan de manier van vieren in de Middeleeuwen en in de 18e en 19e eeuw. In de 19 eeuw waait het Rijnlandse carnaval over naar Limburg en verandert het feest langzamerhand. Na de pauze wordt ingegaan op de ontwikkelingen in de 20e eeuw waarin speciaal opgerichte carnavalsverenigingen een rol gaan spelen.  Deze lezing, boordevol informatie, zal u alvast in de juiste stemming brengen.

Datum:  dinsdag 11 februari 2014 Plaats:   Corneliushuis Heerlerheide

Tijdstip: Lezing 19.30 uur (duur ongeveer 2 uur), zaal open 19.00 uur. Entree:   Leden vrij, niet-leden € 3,-

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook