Op zondag 23 maart a.s. brengt heemkundevereniging De Bongard een bezoek aan het multireligieuze vestingstadje Stevensweert. Deze excursie staat open voor leden en niet-leden.

De plaats die bekend staat om zijn vestingwerken vormt een beschermd dorpsgezicht. Met Ohé en Laak ligt Stevensweert op een eiland in de Maas, omsloten door twee Maasarmen. Op grond van die strategische ligging begonnen de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog met de aanleg van vestingwerken. Deze werden vervolmaakt toen de Republiek der Nederlanden in 1713 eigenaar werd. Dit was ook het moment waarop de protestantse godsdienst officieel werd beleden en daarom heeft Stevensweert zowel een katholieke als een protestantse kerk. De plaats werd in stervorm opnieuw aangelegd, omringd met bastions en ravelijnen. In het centrum stond het inmiddels verdwenen kasteel. Al met al genoeg interessants voor een dagtocht.

Verzamelen om 09.15 uur op de Markt voor het gemeentehuis te Simpelveld met de bedoeling al carpoolend te vertrekken. In Stevensweert staat een wandeling gepland onder leiding van een VVV-gids van circa 1,5 uur die de deelnemers door de dorpskern zal voeren. Hierna vindt er – op eigen gelegenheid – een lunch plaats.

’s Middags staat een bezoek aan het Streekmuseum op het programma (gratis entree met de Museumkaart). Daarna volgt een wandeling langs de vestingwerken en het kanon. Ter afsluiting wordt er om 16.00 uur koffie met vlaai geserveerd. Voor leden van De Bongard kost dit uitstapje € 6,-  en voor niet-leden € 8,- p.p. Bij deze prijs inbegrepen zijn de kosten van de gids, de entree van het museum en de koffie met vlaai ter afsluiting.

Aanmelding is noodzakelijk i.v.m. de gids en kan tot 8 maart! Dit kan bij Hetty Backbier 045-5443863 (na 18u) / h.backbier@home.nl
of bij Luc Wolters 045-5442585 / luc_wolters@yahoo.com.  Voor meer info zie ook www.DeBongard.nl

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook