Op 24 februari zal door prof. dr. Wiel Hoekstra voor LGOG Kring Parkstad een lezing worden gehouden over zijn recente boek ‘MIJN verleden’. In zijn toelichting op de lezing zegt hij: “De sociaal economische en culturele geschiedenis van de mijnstreek is buitengewoon boeiend maar ook complex. Vanuit mijn persoonlijke ervaringen heb ik in het boek ‘MIJN verleden’ geschreven over de opkomst en de ondergang van de mijnen in Limburg maar ook over de leefsfeer in de mijnstreek. Die aspecten komen in de voordracht aan de orde. Mijn grootvader van vaderskant kwam rond 1915 vanuit Duitsland naar Limburg om in de mijnen te gaan werken. Mijn grootvader van moederszijde kwam rond 1918 uit Brabant naar Limburg, ook om in de mijnen werk te vinden. Zij hebben met hun gezinnen de ontwikkeling van de mijnstreek, die aan het begin van de 20-ste eeuw in een stroomversnelling raakte, meegemaakt. Over hun ervaringen als immigranten zal ik vertellen.
Zelf ben ik in Heerlen geboren en groeide als zoon van een mijnwerker op in de mijnwerkerskolonie Nieuw Einde. Ik wil in mijn voordracht proberen mijn waardering voor de mijnwerkers van weleer over te brengen, maar zal daarnaast ook beschrijven wat ik in de mijnstreek op mijn weg, die anders was dan de weg van mijn vader (en van die van veel van mijn klasgenoten op de lagere school), heb ervaren en geleerd. De geschiedenis van de mijnarbeid en van de mijnarbeiders is het ten volle waard om gekoesterd te worden.”
De toegang tot de lezing is gratis; een vrije gave is welkom. Het zou fijn zijn als u zich van te voren aanmeldt bij Martin van der Weerden: 045-5325094, mjhvanderweerden@cs.com of het secretariaat: lgog-parkstad@xs4all.nl. De lezing begint om 20.00 u.

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook