De tentoonstelling ‘Retourtje Nederland’ neemt de bezoeker mee naar de tijd dat Nederland 10.000 ‘Nieuwe Nederlanders’ telde. Na de Tweede Wereldoorlog eiste Nederland als ‘Wiedergutmachung’ Duitse gebieden op. Kreten als ‘De Duitscher moet de schade betalen. Hij kan alleen met land betalen’ waren te horen en de antipropaganda stelde daar ‘Annexatie? Neen!’ tegenover.

In 1949 was het dan eindelijk een feit: Nederland mocht van de geallieerden 69 km2 Duits gebied onder Nederlands bestuur plaatsen. De 10.000 bewoners waren van de ene op de andere dag Nederlander geworden. Hoe hebben zij dat ervaren? Wat veranderde in het dagelijks leven voor deze ‘Nieuwe Nederlanders’? Voelden zij zich anders? Welke gevolgen hebben nationale grenzen op de individuele identiteit? Op deze en andere vragen probeert de tentoonstelling ‘Retourtje Nederland’ een antwoord te geven. Lopend langs vele originele en nog nooit in het openbaar vertoonde documenten, voorwerpen en foto’s ontstaat een een beeld van de ingrijpende grenscorrectie die 14 jaar heeft geduurd. Daarnaast vertellen tijdsgenoten hun verhalen over hetgeen zij hebben meegemaakt. Een stukje Nederlands – Duitse geschiedenis komt tot leven!

Op 31 juli 1963, klokslag middernacht kwam een einde aan de Nederlandse bezetting. Wilt u weten wie of wat op 31 juli 1963 de eerste was die de hernieuwde oude grens overstak? Welke economische, sociale gevolgen had deze teruggave van bezet gebied aan weerskanten van de grens? Laat u onderdompelen in een periode van onze geschiedenis, die nog weinig bekend, maar toch zoveel gevolgen heeft gehad! Gevolgen, die tot op de dag van vandaag nog zijn te zien, te voelen en te proeven.

De tentoonstelling is vanaf zaterdag 22 maart in Sittard te zien. De opening vindt die dag om 16.00 uur in het Mariapark aan de Oude Markt 16 en zal nog te zien zijn tot en met 5 mei 2014. De expositie is te bezoeken van dinsdag tot en met zondag van 11 tot 17 uur. 

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook