Onlangs zijn in nauwe samenwerking met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, Provincie Limburg de gemeente Landgraaf en BOEi plannen ontwikkeld om de kwetsbare restanten van Slot Schaesberg in Landgraaf te behouden.  Stichting Landgoed Slot Schaesberg heeft de afgelopen maanden een begin gemaakt met diverse consolidatiewerkzaamheden aan de restanten van Slot Schaesberg in Landgraaf. Het betreft hier vooral de restanten van de toren die rond 1616 gebouwd is.

Door leerlingen van Bouwmensen Zuid uit Nuth werden losliggende stenen afgenomen en de kwetsbare oppervlakken afgedekt. De volgende stap is het plaatsen van een stalen hulpconstructie en het aanbrengen van koppelstukken om de nog overeind staande muren te stabiliseren in afwachting van herbouw. De afgelopen week zijn voorbereidende werkzaamheden verricht door medewerkers van het VDL-Nedcar werkfit programma, vrijwilligers en leerlingen.

Vanaf maandag 10 maart zullen de verschillende delen met een mobiele kraan in de restanten van de toren geplaatst worden, op vrijdag 14 maart zal de toren door Harry Erkens, wethouder voor monumenten en archeologie van de gemeente Landgraaf, in gebruik genomen worden en vanaf juni 2014 zal de stalen hulpconstructie dienst doen als uitkijktoren voor bezoekers van Slot Schaesberg.

Slot Schaesberg in Landgraaf heeft als missie de volledige herbouw van het Renaissance kasteel en bijbehorende slothoeve. Tijdens het herbouwproces worden diverse ambachten onder de aandacht van een breed publiek gebracht en kunnen jongeren zich bekwamen op het gebied van restauratieambachten.

 

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook
Lees ook: