Op 15 en 16 maart aanstaande viert “De Aldenborgh” kring Weert van het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap haar 75- jarig jubileum met een nostalgisch programma en historische onthullingen en met nooit vertoonde filmbeelden uit Weert! De oprichting van een oudheidkundig museum in 1937 was de opmaat voor de oprichting in 1939 van geschied- en oudheidkundige kring “De Aldenborgh”. De Aldenborgh is de oudste kring van het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap.

Het 75-jarig bestaan wordt in het weekend van 15 en 16 maart  gevierd met een avondvullend programma in het Munttheater met als titel: “Gao je mej noa den merrentj”. Dit concept is binnen het  Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap nog nooit vertoond. De feestelijke voorstelling  van zaterdag 15 maart a.s. met fluit- en tamboerkorps St.- Job begint om 19.00 uur en de zondagmiddagvoorstelling op 16 maart a.s. begint om 14.00 uur.

Programma

 – Cineast Peter Crins uit Leveroy, bekend van de documentaire “De Meysbergh”, is in zijn omvangrijk archief gedoken en heeft in zijn bekende stijl een zestal korte films geproduceerd die op deze avond vertoond zullen worden en laten ons zien dat geschiedenis bepaald niet saai is. Enkele thema’s uit de Weerter geschiedenis  die in de deze minidocumentaires de revue zullen passeren zijn : Weert en Napoleon, het wolambacht in Weert, de aanleg van de spoorlijn, Weert weliswaar bevrijd…. , de grachten van Keent en de visie van Sjeng Neijnens (1906-2007). Bekend van Peter Crins is dat hij naast het tonen van foto- en filmmateriaal ook de oudere generaties graag aan het woord laat in zijn producties. We zullen ze weer zien en horen, de mensen van weleer met als thema Weert. Tjeu Jonckers (1605), Mies Vermeulen (1907) , Sjeng Neijnens (1906), Irma Nies (1916), Thea Verstappen-Verhagen (1912), Graad Peters (1919) , Miet Verhagen (1912) en Piet en Lies Bouwels komen in deze documentaires uitgebreid aan het woord. De filmbeelden van Crins worden afgewisseld met muziek van ensembles van de Kerkelijke Harmonie St.-Joseph 1880 met op de achtergrond unieke filmbeelden van oud Weert. Zo is een pas ontdekte film van de carnavalsoptocht van 1934 te zien zijn, de bewaarschool van de zusters, het Groene Kruis, de schuttersoptocht van 1948 en de grote missieoptocht van 1949.

Frits Nies, de columnist van dagblad De Limburger, zal een column voordragen.

– Het mannenkoor ‘Manoeuvre’ uit Weert zal oude Weerter liederen ten gehore brengen waaronder  door “Sjang van Gonnebertje” en het lied van de Wieërter Reus van meester Toon Tullemans en ook “ ’t Schoeën van Wieërt” zal zeker niet ontbreken.

– Verder zijn er op deze avond nog meer “nostalgische verrassingen” die bij de leden van het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap zeker in de smaak zullen vallen.

Voorproefje zien? Ga naar<http://www.dealdenborgh.nl>  www.dealdenborgh.nl, Aanmelding via het Munttheater, Collegeplein 3 6001 HN Weert, telefoon 0495-513575 of via  <http://www.munttheater.nl>www.munttheater.nl. Openingstijden van de kassa zijn woensdag t/m vrijdag 12.30 tot 17.00 uur, zaterdag van 10.30 tot 14.00 uur.  Kosten: € 7,50 per persoon inclusief pauzedrankje.

 

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook