Prof. dr. Arthur Schrijnemakers, 97 jaar geleden geboren in Geleen, is de geestelijk vader van de Codex Nederlands-Limburgse toponiemen. In dit lijvige naslagwerk staan de uitgebreide verklaringen van maar liefst 1160 Limburgse nederzettingsnamen. Ruim duizend pagina’s verklaringen over hoe steden en dorpen als Geleen, Sint Odiliënberg en Mari-Hoop lang geleden hun namen kregen.

Een meer dan opmerkelijke prestatie van een bijna honderdjarige psycholoog, filosoof en historicus, die in 1952 de boot nam naar New York om zijn geboortegrond definitief achter zich te laten. Hij had gehoord dat de Verenigde Staten zaten te springen om hoger opgeleiden. Terugkijkend ziet hij zijn ‘oversteek’ als een meer dan geslaagde emigratie maar Limburg zit nog altijd in zijn hart.„De omgeving waar ik opgroeide, heb ik nooit losgelaten”, aldus de professor die na een leven van studeren en werken woont in het plaatsje Freeport, vlakbij New York.

In de VS ontwikkelde Schrijnemakers zich tot een absolute autoriteit wat betreft de geschiedschrijving van Limburg. De basis voor zijn levenswerk legde hij al in 1948. In de loop van de tijd onderhield hij intensief contact met zijn ’correspondenten in het veld’, aanvankelijk via briefwisseling, later via de telefoon en meer recentelijk via e-mail. Ook kwam hij regelmatig naar Nederland, de laatste keer in 1991. Daarna liet zijn gezondheidstoestand dit niet meer toe. Nu zit zijn levenswerk zit er op. „Dat ik de eerste druk nog mag meemaken, zie ik als een godsgeschenk” aldus Schrijnemakers. Het boek is te bestellen via deze link: http://www.schuggeleen.nl/project-codex

Schrijnemakers, M.J.H.A. (Arthur), titel: Codex Nederlands-Limburgse toponiemen, 1160 nederzettingsnamen, 1425 bronnen, uitgave: Geleen, Stichting Cultuur-Historische Uitgaven Geleen, 2014, 951 p. Met een inleiding (p. 5-10) van Michiel de Vaan. ISBN 9789491118104

 

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook
Lees ook: