563_a4-0001-boekpresentatie-15-12-2016Tijdens deze laatste bijeenkomst in 2016 stelde Roelof Braad het volgende thema aan de orde: de waarde van historische kaarten uit de 16e tot en met de 18e eeuw. De simpele vraag was: wat kunnen we met die kaarten voor historisch onderzoek? Topografisch en kunsthistorisch zijn ze interessant, maar kloppen de gegevens wel? Hoe liepen wegen, beken en rivieren? Klopt de ligging van de plaatsen? Dat blijkt nogal tegen te vallen. Pas aan het einde van de 18e eeuw en begin 19e  eeuw bieden ze een preciezer beeld. In de 17e en 18e eeuw zijn de kaarten een kopie van bestaande kaarten. Bovendien zijn ze erg grofmazig en kunnen er voor historisch onderzoek geen conclusies getrokken worden. Vergelijkend archiefonderzoek een aanvullend archeologisch onderzoek blijft daarom noodzakelijk. De eerst goede topografische kaarten zijn die van Tranchot, voor onze regio uit ca 1805, gemaakt met nauwkeurige driehoeksmetingen en nieuwe meetinstrumenten.

Wil men oude kaarten vergelijken, ontwikkelingen in het cartografisch onderzoek en verschillen en overeenkomsten ontdekken, dan is mapserver.fa.knaw.nl een informatieve site. Op www.aezelprojek.nl treft met alle gegevens over verschillende plaatsen/gebouwen: foto’s, oude kaarten etc. Het Aezel Projek, ofwel Archief voor Erfgoed van Zuid-Nederlandse Eigendommen en Leefgemeenschappen”, heeft tot doel de versnipperde erfgoed-informatie in Zuid Nederland te digitaliseren, te bundelen en voor het brede publiek beschikbaar te stellen via het internet.

De voordracht van Roelof Braad, voorzien van fraaie illustraties, is te vinden in het laatste nummer van Wellermagazine (klik hier voor de pdf), of een ouder uit 2010: http://www.wellernet.nl/data/files/alg/id408/wm%2022-2010_op%20reis.pdf.

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook