De tweede (verbeterde) druk is nu volop verkrijgbaar! In de regionale geschiedschrijving rond de Tweede Wereldoorlog was tot nu toe vooral aandacht voor de deportatie en het noodlottige einde van de Joden. Vrij onbekend is dat Sinti-families vanuit deze regio werden gedeporteerd en in de gaskamers van Auschwitz zijn omgekomen. Van 10 Heerlense nomadenfamilies werden 71 Sinti in de Duitse concentratiekampen vermoord. De bakermat van deze families ligt aan de voet van de Heksenberg. Families zoals de Steinbachs, Weiss, Pommée, Rosem Reinhardt en Meinhardt bevolkten regelmatig het woonwagenkamp bij de voormalige Oranje Nassau-mijn IV. Slechts één van de gedeporteerde Heerlense Sinti heeft het concentratiekamp overleefd. De lotgevallen van deze Sinti zijn nagenoeg in de vergetelheid geraakt. Hoog tijd om ruim 70 jaar na de bevrijding het ‘Geheim van de Heksenberg’ op eerbiedwaardige wijze te onthullen.

Rob Hendrikx (geb. Heerlen 1955) is amateur-historicus en werd zoals hijzelf zegt, geraakt door de pijl van ‘Alte Mutter Steinbach’. Zij is de stammoeder van de Sinti die regelmatig op het woonwagenkamp op de Heksenberg verbleven. Het geheim van de Heksenberg gaat in eerste aanleg over twee achterkleinkinderen van haar: Settela (Anna Maria Steinbach) en haar oudere broer Willy. Settela werd geboren in Buchten (Born) en Willy, de vioolvirtuoos, bij de Heksenberg. Settela’s foto, kijkend vanuit een goederentrein, was lange tijd het symbool voor de deportatie van de Joden naar Auschwitz. Onderzoeksjournalist Aad Wagenaar ontdekte in 1994 haar ware identiteit en publiceerde daarover in zijn boek “Settela; het meisje heeft haar naam terug”.

Rob Hendrikx ging op zoek naar de achtergronden van de woonwagenbewoners en de Sinti van de Heksenberg en deed onderzoek bij Rijckheyt en andere Limburgse, Brabantse en Belgische archieven. Dat resulteerde in de stambomen van de Steinbachs en aanverwante families en hun levensverhaal. Verder zocht hij intensief in de archieven van Auschwitz naar de namen van omgekomen Sinti. Voor het eerst is er nu een complete lijst van de in de concentratiekampen omgekomen Limburgse respectievelijk Heerlens Sinti, waaronder Settela en Willy.

Bij zijn onderzoek vond hij negen foto’s van de originele glasplaten van de Sinti op de heide. Deze zijn afkomstig van fotograaf Jan de Jong die lange tijd voor de Spaarnestad-tijdschriften werkte. Daarnaast maakte Rob Hendrikx bij interviews foto’s van woonwagenbewonders en kreeg hij foto’s van Sinti-families zelf.

Door de prijsstijging van de drukker sinds de eerste druk in 2015 en door meer kleuren- en meer pagina´s zijn we genoodzaakt de verkoopprijs te verhogen. Het boek telt 401 pagina’s op formaat hoogte maal breedte 24 x 30 cm en kost € 32,50 (excl. € 4,50 verzendkosten).Settela en Willy, het geheim van de Heksenberg

Een voorproefje vindt u in enkele delen van de videofilm die de auteur over ‘Settela en Willy Steinbach- Het Geheim van de Heksenberg’ gemaakt heeft op YouTube. Deel 1 Historische Gebeurtenissendeel 2 Nomaden op de Heide; deel 3: Verborgen verleden; deel 4: Holocaust slachtoffers

Het boek is ook te koop bij het Thermenmuseum, Coriovallumstraat 9 in Heerlen. Het museum is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10:00 – 17:00 uur, op zaterdag, zondag en feestdagen van 12:00 – 17:00 uur. Elke maandag gesloten. Telefoon: 045-5605100, op internet:  www.thermenmuseum.nl en www.rijckheyt.nl.

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook
Lees ook: