4 en 5 meiHeerlen wil ook dit jaar op 4 en 5 mei gezamenlijk stil staan bij oorlog en vrede, vrijheid en onderdrukking, verantwoordelijkheid, mensenrechten, en democratie. Deze dagen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar hebben ieder afzonderlijk hun eigen specifieke karakter, betekenis en plaats in de Nederlandse samenleving. Ook voor jongere generaties spelen de jaren ’40 -’45 nog een rol, al bestaat er een verschil in de beleving van 4 en 5 mei. Voor hen krijgen 4 en 5 mei in eerste instantie betekenis uit de verhalen van anderen. Alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog worden op 4 mei herdacht. Dit zijn militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. De Nederlandse vlag hangt halfstok en om 20.00 uur is het 2 minuten stil.

De officiële plechtigheid op 4 mei met dit jaar het Mannenkoor St. Pancratius zal in Heerlen starten om 18:45 u.  Na de bijeenkomst in het stadhuis wordt in een stille tocht zal de kranslegging plaatsvinden bij de Gedachteniskapel aan de Akerstraat. Vanaf 18.35 uur kunt u binnenlopen in het stadhuis (ingang Raadhuisplein)
18.45 uur Start plechtigheid in de hal van het stadhuis; 19.30 uur: einde bijeenkomst stadhuis; 19.35 uur: start stille tocht. Route: Raadhuisplein, Raadhuisstraat,  Pancratiusplein, Akerstraat tot aan het kerkhof/Gedachteniskapel/Joodsmonument; 19.50 uur: aankomst stille tocht bij Gedachteniskapel Akerstraat; 19.58 uur: Last Post
20.00 uur: twee minuten stilte; 20.02 uur: divers programma met toespraak, voordracht en kransleggingen onder muzikale begeleiding: 20.20 uur: eind programma.

Daarna is er een in de Limburgzaal van het Parkstad Limburg Theater een Herdenkingsconcert met de KONINKLIJKE HARMONIE  HEERLEN. Na de plechtigheden van 4 mei in Heerlen zal om 20.45 uur een sfeervol programma starten.
De Koninklijke Harmonie Heerlen speelt o.a. de Mauthausen Liederen van Mikis Theodorakis. Daarbij treedt Mayya Aprossina op. Voor het volledige programma klik hier. Kaarten zijn verkrijgbaar via de kassa en de website van PLT Theater Heerlen.

Vier de vrijheid! Op 5 mei is er de vierde editie van het Bevrijdingsfestival Heerlen met o.a. Jaya The Cat (USA/NL), Compact Disk Dummies (BE), Son Mieux, Call It Off, Darlyn, De Nachtdienst, YAYAYA, e.v.a. De vierde editie belooft weer groter, spannender en leuker te worden dan de voorgaande jaren: twee podia boordevol live- en electronische muziek op het Pancratiusplein-Zuid. En dat helemaal gratis toegankelijk! Van 14.00 tot 00.00 u. Klik hier voor verdere info!

Die dag is van 17:00 tot 23:30 u. ook de ´Nacht van de vrijheid´ met klassieke mini-concerten door het Conservatorium Maastricht. Deze wordt gehouden in het Parkstad Limburg Theater. Meer info en kaarten bij Parkstad Limburg Theaters!

In Hoensbroek op de Markt, Hoensbroek (bij het kleine kerkje) is de 4 mei-herdenking van 19:45-20:30 u.
Programma:
19:45 Opening ceremonie
20.00 uur: Twee minuten stilte
20.02 uur: Last Post
20.05 uur: kransleggingen
20.20 uur: overdenking pastoor van Dijck
20.25 uur: Toespraak
20.30 uur: Breuker Mannenkoor

 

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook