Het thema van de ‘Maand van de geschiedenis’ dit jaar is ‘Geluk’. Op verschillende plaatsen in Parkstad Limburg worden weer boeiende bijeenkomsten georganiseerd rond dit thema. Verschillende historische instellingen en verenigingen slaan de handen ineen om u een kijkje te geven in ‘Geluk’ in vroeger tijd. Was toen ‘geluk heel gewoon’? Reserveer de data al in uw agenda, om er niets van te missen!

maandgeschiedenisStart van de Maand van de Geschiedenis in Limburg: “Het Geluk van Limburg”
Op 1 oktober vindt de aftrap van de Maand van de Geschiedenis voor heel Limburg plaats met een programma rond Het Geluk van Limburg. Marcia Luyten en Petra Stienen zullen u welkom heten voor een bruisende middag in het theater met interviews, muziek, vertellingen en discussies waarin verleden en heden samensmelten rondom het thema geluk. Samen proeven en beproeven we het geluk van Limburg op de historische markt die zal herrijzen in de foyers van het theater. Kaarten zijn te verkrijgen via www.plt.nl.; entree: € 10,- (inclusief 1 consumptie).
Datum en tijd: 1 oktober, 15.00 – 18.00 uur. Parkstad Limburg Theaters in Heerlen.

Het Geluk van Limburg is een samenwerking van Parkstad Limburg Theaters, Geschiedenisplatform Limburg en Marcia Luyten en Petra Stienen. Het Geschiedenisplatform Limburg bestaat uit Historisch Goud (Heerlen), het Limburgs Museum, LGOG, Sociaal Historisch Centrum Limburg, Regionaal Historisch Centrum Limburg, en Centre Céramique.

‘Het geluk rond nieuwe wereldburgers´
Op dinsdag 10 oktober staat u een avondprogramma te wachten rond ´het geluk in het gezin´. Centraal staan dan allerlei wetenswaardigheden rond het thema ´Vroedvrouwenschool´, waar veel van onze Parkstedelingen het licht zagen. Archivaris Peer Boselie uit Sittard, mede-auteur van het geschiedenisboek over deze instelling, zal dan daarover een voordracht houden. De lezing wordt afgewisseld met een fotopresentatie over de Vroedvrouwenschool door medewerkers van het Sociaal Historisch Centrum Limburg, de beheerders van het archief van deze instelling. Verder zullen bekende en wellicht wat minder bekende wiegeliedjes ten gehore gebracht worden. Plaats: Simpelveld, in de zaal van Partycentrum Oud Zumpelveld aan de Irmstraat 23 te Simpelveld. Aanvang: 20:00 u.
De avond wordt georganiseerde door Historische Kring ‘Het Land van Herle’ en Heemkundevereniging De Bongard.

Ongelukkige geschiedschrijving: was toen geluk nog heel gewoon?
Donderdag 19 oktober staat een avond gepland rond het thema ‘Mythevorming in de geschiedschrijving’. Docent Jos Meuwissen van Fontys, zal rond dit thema een voordracht houden, waarbij hij zal uitleggen hoe door onzorgvuldig onderzoek en ‘wishfull thinking’ mythes in de beeldvorming over het verleden en de geschiedschrijving ontstaan. Vooral de het thema ‘Bokkenrijdersbenden’ zal hierin als voorbeeld dienen. Ook deze avond zal worden afgewisseld met speciale voordrachten en liederen.
Aanvang: 20:00 u. Plaats: An de Voeëgelsjtang 12, Landgraaf-Nieuwenhagen.
Deze avond is georganiseerd door Heemkundevereniging Landgraaf en Historische Kring ‘Het Land van Herle.

“Sport, spel en geluk”
Op donderdag 26 oktober organiseert het Land van Herle een avond over de geschiedenis van het voetbal en het belang hiervan voor jong en oud. Dit vanaf haar ontstaan tot vandaag. Als locatie is gekozen voor het Parkstad Limburg Stadion, de plek waar nu Roda JC Kerkrade haar wedstrijden speelt.
Aan de hand van oud filmmateriaal wordt teruggekeken naar het ontstaan van het voetbal en in het bijzonder het betaalde voetbal. Een quiz en een forumdiscussie waarbij voetbalprominenten uit het verleden en het heden hun zicht op het thema van de avond zullen delen en vragen vanuit het publiek beantwoorden ronden het programma af.
De avond begint om 19.30 uur in de Restaurant Da Angelo in het Parkstad Limburg Stadion, Roda JC Ring 59a, Kerkrade.

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook
Lees ook: