De eerste is Punk + Dans + Kunst: ‘Angry movements’.
Deze expo is te bekijken van 28 januari t/m 13 mei 2018.
Gastcurator en choreograaf Karin Post brengt een eigentijdse collage van beweging, beeld en geluid. Punk, dans en kunst.
Ruim dertig jaar na de provocerende cultklassieker Hail the New Puritan van videokunstenaar Charles Atlas en sterdanser/choreograaf Michael Clark staat deze dynamische driehoek weer in de schijnwerper. Deze docufantasy is een fictief portret van een dag uit het leven van de Schotse danser Michael Clark, in het decadente post-punk Londen van de jaren ‘80. Hierin klinkt een NEE tegen de gevestigde orde, tegen het in de pas mee moeten lopen. In de tentoonstelling zien we de subversieve creativiteit en fysieke ironische taal uit Hail terug in werk van tijdgenoten van Clark en Atlas. En bij hedendaagse kunstenaars uit de beeldende kunst en dans, muziek en popcultuur met hun uitingen van verzet. Sommige boze bewegingen zijn van alle tijden. Gastcurator en choreograaf Karin Post stelt exclusief voor SCHUNCK* én schrittmacher festival een eigentijdse collage van beweging, beeld en geluid samen, die de invloed van de punk-subcultuur en haar ‘angry movements’ traceert in de dans en beeldende kunst. Artists:Charles Atlas / Karole Armitage / Roger Ballen/ Fernando Belfiore / Marc Bijl / Rob Birza & Berend Strik / Andrea BožiC & Julia Willms / Jaap Drupsteen / Gilbert & George / Florentina Holzinger / Hugo Kaagman / Gerald van der Kaap / Bastienne Kramer / Louise Lecavalier / Joep van Lieshout / Rik Meijers / Clunie Reid / Lydia Schouten / Ton Simons / Sorbus / Lucy Suggate / Marjan Teeuwen /Moniek Toebosch / Igor Vrebac / Friso Witteveen. De entree bedraagt €6,00.

De tweede is de Mies van der Rohe Award 2017.
Deze reizende tentoonstelling is te bezoeken van 28januari t/m 14 maart 2018.
De EU Mies Award is de belangrijkste architectuurprijs in Europa. De prijs wordt eens per twee jaar toegekend aan recente bouwwerken die uitmuntende prestaties leveren op conceptueel, technisch en constructief vlak. Uit 353 inzendingen in 2017, heeft een internationale jury een eerste selectie gemaakt van circa 40 finalisten. Deze topprojecten (met begeleidende tekst in het Engels) zijn te zien in de rondreizende tentoonstelling die na Brussel en Katowice van 28 januari t/m 14 maart 2018 in SCHUNCK* komt te staan. De 1e prijs werd toegekend aan DeFLat Kleiburg (onderdeel van de Bijlmer in Amsterdam) ontworpen door NL Architects & XVW architectuur. Het werd het grootste klushuizenproject in Nederland. Creatieve en enthousiaste klussers konden zo goedkoop hun eigen betaalbare droomwoning realiseren.

De volgende is van Femmy Otten: Mural.
Deze loopt van 28 januari t/m 30 september 2018.
Nieuwe tekeningen, wandsculpturen en muurapplicaties in het trappenhuis van het SCHUNCK* Glaspaleis. Femmy Otten neemt het vijf verdiepingen hoge trappenhuis onder handen met haar fragiele tekeningen, wandsculpturen en muurapplicaties. Haar beeldtaal en thema’s zullen ongetwijfeld tot veel gesprekken en discussies leiden. De mystieke, transcendente en religieuze elementen raken een gevoelige snaar.
Work in progress: Otten werkt tot en met maart in SCHUNCK*. De volledige muurschildering is vanaf 25 maart te zien.
Entree: gratis

De vierde en laatste tentoonstelling is Klushuis: van Bijlmermeer tot Bleijerheide.
Te bezoeken van 28 januari t/m 17 juni 2018.
Het project Klusflat Kleiburg aan de Bijlmermeer in Amsterdam is een toonaangevend voorbeeld van hoe – vaak verwaarloosde – modernistische erfgoedprojecten weer een actieve rol gaan spelen in stedelijke ontwikkelingen. De renovatie van de 400m lange flat in de Amsterdamse wijk Bijlmermeer werd uitgevoerd door NL-Architects en XVW architectuur in samenwerking met ontwikkelaar Kondor Wessels. Het project werd geïnitieerd vanuit een urgentie om met vereende krachten een nieuw collectief verhaal voor Kleiburg te maken. Of zoals Kamiel Klaasse het zelf omschrijft: ‘het project is een collectieve daad van een groep mensen die samen hun individuele dromen verwezenlijken’. De toekenning van de Mies van der Rohe-Award 2017 – voor de eerste keer in de geschiedenis – aan een renovatieproject, breekt een lans voor een nieuw soort projectontwikkeling in een grotere sociaal-maatschappelijke context. SCHUNCK* kiest ervoor om in de Vitrine een installatie te voorzien die het project vanuit de procesmatige – participatieve – aanpak toont en expliciet de verbinding maakt met urgente thema’s zoals wonen en erfgoed in Parkstad.

Projectonderdelen
-1. Klusflat Kleiburg dient als uitgangspunt en voorbeeld. We maken de relevantie op regionale en internationale schaal inzichtelijk door in woord en film de kernwaarden van Klusflat Kleiburg over te brengen. In samenwerking met het consortium dat de uitvoering deed, bundelen en presenteren we een selectie van beelden over het gebouw in zijn oorsprong, zijn verval en zijn wedergeboorte. Hier wordt de link gelegd naar het Modernistisch erfgoed uit de regio Parkstad dat nog te vaak met sloop wordt bedreigd.
-2. De directe en concrete link met een vastgoedontwikkelingsproject in Parkstad: de ontwikkeling van het hoogbouwflat gebied Blijerheide in Kerkrade. Hier worden op dit moment vier laat-Modernistische flats gedeeltelijk gesloopt, gerenoveerd en gerecycled. Er wordt gewerkt met een closed circle van materiaal, wat concreet betekent dat alle sloopmateriaal – op de schadelijke stoffen die gesaneerd worden na – wordt hergebruikt in de renovatie van nieuwe, duurzame woningen. In december 2017 wordt een demo-woning gebouwd naar een ontwerp van Maurer United Architects, volledig opgebouwd uit de gesloopte constructies van één van de vier flats. Informatie over het project en de presentatie van de demo-woning (in maquettevorm of video) is naast Klusflat Kleiburg te zien in de Vitrine.
-3. We gaan een samenwerking aan met studenten architectuur TU Delft om een onderzoek te voeren naar nieuwe woonvormen binnen de bestaande structuren van deze wederopbouwflat. Hierbij wordt naast de torentypologie gefocust op vrijstaande woningen (zoals de demo-woning van Maurer United), gekoppelde woningen of gehele wijken. Op deze manier wordt ook de link gelegd met Modernistische stedenbouwkundige projecten zoals de wijk Vrieheide in Heerlen. Dit onderzoek gebeurt parallel aan de presentatie in de Vitrine vanaf 19 maart. Vanaf 16 april worden de concept-ontwerpen getoond in de Vitrine. Tot slot organiseren we begin mei een presentatie van de concepten voor onze partners en een team van experts (expertmeeting) uit de regio Parkstad.
Entree: gratis

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook