Studiereizen 2018 naar Lëtzebuerg/Luxemburg en omstreken
De reiscommissie van LGOG nodigt belangstellenden uit om in te tekenen voor een afwisselende zesdaagse studiereis naar het groothertogdom Luxemburg. Er staan drie en bij grote belangstelling vier reizen gepland. Deze vinden plaats in april en mei. Op het programma staan (onder voorbehoud) bezoeken aan Luxemburg-stad, Echternach, Vianden, Clervaux, en de Romeinse villa’s te Nennig en Borg (beide in Duitsland). Wij bezoek een keur van bezienswaardigheden in genoemde plaatsen. Op de heenreis stoppen wij in Bastogne en Saint-Hubert en op de terugreis maken wij een kleine omweg via Mettlach. Wij logeren in Hotel Burg Bollendorf in het gelijknamige dorp.

Programma (onder voorbehoud)
Dag 1 Heenreis via Bastogne en St. Hubert
’s Morgens bezoeken wij het museum te Bastogne, dat geheel in het teken staat van het Ardennenoffensief (1944). Het museum geeft een indringend beeld van de uitwerkingen van de gevechten op de betrokken militairen, maar ook op de burgerbevolking. Voor valse heroïek is in het museum geen plaats. U loopt aan de hand van de audioguide door het museum. Wij lunchen in Bastogne en zetten onze reis voort naar Saint-Hubert. Daar rust het gebeente van de heilige Hubertus. Geboren te Maastricht werd hij de eerste bisschop die in Luik resideerde. De fraaie basiliek herbergt veel kunstschatten en is een bezoek meer dan waard. Vervolgens rijden wij naar ons hotel te Bollendorf (D). Dit kasteel op een rots aan het riviertje de Saur gelegen is gefundeerd op een Romeinse versterking en komt al in 716 in een oorkonde voor.

Dag 2 Echternach en Vianden
Wij bezoeken op deze dag Echternach en Vianden. Echternach was al in de Romeinse tijd bewoond, getuige de restanten van de grote villa die er gevonden zijn. In 698 werd de basis gelegd voor het huidige Echternach. In voornoemd jaar kreeg missionaris-bisschop Willibrord (658-739) een groot landgoed ten geschenke van abdis Irmina van Oeren, de schoonmoeder van Pepijn van Herstal. Willibrord bouwde vervolgens een grote abdij die de basis werd voor zijn missiewerk in de Nederlanden en Duitsland. De abdij werd in de loop van de eeuwen telkens verder uitgebouwd en veranderd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk ernstig beschadigd, maar vervolgens gerestaureerd. Wij bezoeken de kerk met de schrijn van Willibrord en worden tevens door het stadje rondgeleid. Na de lunch vertrekken wij naar Vianden, alwaar wij de op een heuvel gelegen burcht verkennen. Het kasteel waaraan oudere vestingwerken voorafgingen stamt grotendeels uit de 11de-14de eeuw en was de residentie van de machtige graven van Vianden. In 1417 werd het kasteel bezit van het Huis Nassau. In 1820 werd het kasteel verkocht en zette het verval in. Pas sedert 1977 wordt het gerestaureerd.

Dag 3 Clervaux en Diekirch
Deze dag is gewijd aan het in het noorden van Luxemburg gelegen stadje Clervaux. Een stadswandeling wordt afgesloten met een bezoek aan het kasteel van Clervaux. Hierin zijn drie musea gevestigd die gewijd zijn aan Luxemburgse kastelen, het Ardennenoffensief en de fotocollectie van de van oorsprong Luxemburgse fotograaf Edward Steichen. In 1955 stelde hij de reizende fototentoonstelling ‘The Family of Man’ samen. Deze bevat ruim 500 foto’s van 273 fotografen uit 68 landen. De foto’s zijn gegroepeerd rond 37 thema’s die het menselijk leven tussen geboorte en dood tonen. In de namiddag rijden wij via Diekirch, waar wij de oude parochiekerk met de daaronder gelegen Romeins-Merovingische begraafplaats bezoeken, terug naar Bollendorf.

Dag 4 Luxemburg-stad
Deze dag is geheel gewijd aan de stad Luxemburg. In 963 werd op de Bock de vesting Lucilinburhuc gebouwd door graaf Siegfried van Lotharingen. Hij legde daarmee de grondslag voor de vestingstad Luxemburg. Sedert 1354 was Luxemburg een hertogdom, dat in de 15de eeuw onderdeel werd van de Bourgondische landen en op die wijze verbonden werd met de overige Nederlandse gewesten. Vanwege de strategische ligging werden de vestingwerken steeds verder uitgebouwd. De grote vestingbouwer Vauban liet er zijn sporen na. In de 19de eeuw breidden de Pruisen de vesting nog verder uit. Vanaf 1890 is Luxemburg de hoofd- en hofstad van het onafhankelijke groothertogdom. Wij maken ’s morgens middels een stadswandeling kennis met de stad. Na de lunch kunt U op eigen gelegenheid de stad met zijn musea verkennen.

Dag 5 Nennig en Borg
Meet the Romans! De Romeinen vonden het goed toeven aan de oevers van de Moezel en haar zijriviertjes. In Luxemburg zijn veel Romeinse vondsten gedaan. Vlak over de grens in Duitsland liggen bij Nennig en Borg de restanten van grote villacomplexen. Van de villa te Nennig is een schitterend, vrijwel ongeschonden vloermozaïek ter plaatse bewaard gebleven. De mozaïeken tonen onder andere scènes uit de arena. Een deskundige gids zal ons rondleiden. Ook in Borg stond ooit een Romeinse villa. Deze werd opgegraven en vervolgens in zijn geheel gereconstrueerd compleet met bijgebouwen, badhuis en tuinen. Wij lunchen in de Romeinse taverne in de villa Borg. In Borg worden wij eveneens rondgeleid. De nadruk ligt daarbij op de tuinen.

Dag 6 Terugreis via Mettlach
Wij nemen afscheid van ons hotel te Bollendorf. Vandaar rijden wij eerst naar Mettlach. Francois Boch stichtte in 1748 zijn aardewerkbedrijf. De firma Boch vestigde zich in 1801 in de opgeheven abdij van Mettlach. De reeds in Mettlach gevestigde firma van Nicolas Villeroy fuseerde in 1836 met Boch. Te Mettlach bevinden zich zowel het hoofdkantoor en het bedrijfsmuseum dat een overzicht biedt van 270 jaar keramische geschiedenis. Wij lunchen in Mettlach en begeven ons dan op weg naar Limburg voor het afscheidsdiner in (de omgeving) van Maastricht.

Reisdata
(1) Zondag 15 april tot en met vrijdag 20 april 2018
(2) Zondag 22 april tot en met vrijdag 27 april 2018
(3) Zondag 13 mei tot en met vrijdag 18 mei 2018
(4) Vrijdag 25 mei tot en met woensdag 30 mei 2018
N.B. Hoe meer mogelijke reisdata u opgeeft, des te groter is de kans dat u mee kunt!

 

Prijs
€ 1.120,- (€ 560,- per persoon) op basis van een tweepersoonskamer. Reissom eenpersoonskamer € 620,-. Inbegrepen: reis per luxe touringcar met airconditioning, toilet en bar. Logies op basis van halfpension (ontbijt en viergangenmenu). Afscheidsdiner op de laatste reisdag. Alle entrees, gidsen en fooien.

Opstapplaatsen
Venlo, Roermond en Maastricht.

Reisleiding
Antoine Jacobs, Joke Jongeling-Rooth, Lita Wiggers, Béatrice de Fraiture, Kris Förster en Henk Boersma. Samenstelling en tekst: Antoine Jacobs, m.m.v. Henk Boersma.

Kijk voor meer informatie op http://www.lgog.nl/Publications/1516695626256 of mail naar info@lgog.nl.

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook
Lees ook: