Op zaterdag 1 september organiseert de stichting ‘Eurode 2000+’ een Duitstalige lezing in Haus Heyden in Aken over de Bokkenrijders in de Landen van Overmaas, Legende, mythe of werkelijkheid. Deze lezing wordt verzorgd door F. Schoonbrood. wordt gehouden. Voorafgaand zal er een rondleiding worden gegeven. Dit evenement is bedoeld voor leden maar gasten zijn ook van harte welkom. Haus Heyden ligt aan de Heydener Feldweg 50 in Aachen-Horbach.

Bijna driehonderd jaar geleden werd het zuiden van de huidige Nederlandse provincie Limburg geteisterd door een groot geheim roversgenootschap: de bende van de Bokkenrijders. Deze “godlooze bezwoorne bande van naghtdieven ende knevelaers” plunderde in de 18e eeuw kerken, pastorieën en boerderijen. Ook in deze tijd vindt nog steeds onderzoek plaats naar de criminele daden en de vervolging van de Bokkenrijders.
Een van die onderzoekers is Godfried (Frits) Schoonbrood uit Schinnen. Naast een uitgebreid literatuuronderzoek vormt vooral een deel van de criminele akten – voorhanden in het Regionaal Historisch Centrum Limburg te Maastricht  – de basis voor zijn onderzoek. Hij reflecteert de verkregen informatie niet alleen aan het destijds gehanteerde straf- en strafprocesrecht, maar tevens aan de staatkundige en sociaaleconomische situatie in de 18e eeuw en de invloed van het feodalisme op een mogelijk ontstaan en bestaan van de bende van de Bokkenrijders. De onderzoeksresultaten worden verwerkt in een boek met de titel: ‘De Bokkenrijders met de dode hand, een nieuwe visie’, met als geplande verschijningsdatum eind 2018. Tevens worden de resultaten nu al gebruikt voor publicaties en lezingen.
Frits Schoonbrood uit Schinnen studeerde informatica en specialiseerde zich vervolgens tot medisch informaticus Eerstelijns Gezondheidszorg. Hij werkte mee aan diverse wetenschappelijke onderzoeken en publicaties in de gezondheidszorg. Na zijn werkzame leven onderzoekt hij nu de historie van de Euregionale streek Maas-Rijn, schrijft papers en boeken hierover, geeft lezingen en organiseert historische evenementen.

De lezing zal volgen op een korte rondleiding door de prachtig gerestaureerde restanten van de oude Wasser Burg van Haus Heyden in Pannesheide. Haus Heyden is een voormalige waterburcht en was eeuwenlang het middelpunt van het Heydener Ländchen. Dit was in 1361 ontstaan uit de plaatsen Richterich, Horbach, Bank, Berensberg en Eygelshoven.

Programma:
10.30 ontvangst met koffie en gebak
10.50 begin rondleiding Haus Heyden
11.15 lezing waarna pauze
12.15 tot 13.00 vervolg lezing

Aanmelden bij: Catharina Scholtens cg.scholtens@t-online.de. We kunnen maximaal 60 personen deelnemen.
Tenslotte, wellicht ten overvloede, wijzen wij er op dat u voor eigen risico aan de door ons georganiseerde activiteit deelneemt.

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook