Weet jij hoe Limburg ontstaan is? Je ontdekt het in deze tentoonstelling. Verdeel & Heers is opgebouwd rond een unieke verzameling oude landkaarten, daterend vanaf de 16e eeuw. Koningen, keizers, landherren en bisschoppen marcheerden honderden jaren lang met hun legers in en uit het gebied dat we nu kennen als ‘Nederlands Limburg’. Eeuwenlang was dit land langs de Maas een lappendeken die voortdurend van vorm en heersers veranderde. Er werd geruild met landgoederen en belastingrechten, gevochten, geplunderd, geruzied en weer opgebouwd.

Bewonder de bijzondere objecten
De tentoonstelling is te bezoeken in Kasteel Hoensbroek van 28 september 2018 tot en met 13 januari 2019. De landkaarten in deze tentoonstelling zijn stille getuigen van de bewogen geschiedenis van een jonge provincie. De oude kaarten zijn dan ook veel meer dan een hulpmiddel om de weg te vinden. Ze vertellen een verhaal over kennis, macht, status, politiek, oorlog en de ontmoeting van culturen. Maar ook het verhaal van onze huidige provincie Limburg: over de voortdurende wijziging van heersers die het land steeds opnieuw indeelden. Naast de kaarten zijn zeer bijzondere objecten te zien uit onder meer de collecties uit de Koninklijke Verzamelingen

Dankzij verzamelaar Jo Smeets
De tentoonstelling is opgebouwd rond een collectie landkaarten die in de periode 1970 – 2000 is verzameld door Jo Smeets. Zijn grote passie voor geografie en oude landkaarten deelde hij graag met zijn omgeving. Na het overlijden van Jo Smeets in 2014 hebben zijn erfgenamen ervoor gekozen om de bijzondere collectie over te dragen aan de Nederlandse overheid. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft de verzameling op zijn beurt in langdurige bruikleen gegeven aan Rijckheyt. Hiermee is de gekoesterde wens van de verzamelaar om de collectie bij elkaar te houden in vervulling gegaan. Tevens is een stuk cultureel erfgoed veiliggesteld voor de toekomst en toegankelijk gemaakt voor publiek.

Entree
Toegang tot deze tentoonstelling is inbegrepen bij de reguliere entree.

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook