In het kader van Sittard, 750 jaar stad vindt op donderdag 13 december een lezing plaats door Hans van Hall voor LGOG kring De Westelijke Mijnstreek over middeleeuwse steden in de huidige provincie Limburg. Een combinatie van factoren bepaalt of we kunnen spreken van een middeleeuwse stad of niet. Duidelijk zal worden dat de tijd waarin steden in onze streken in de Middeleeuwen opkwamen, een periode van liefst zes eeuwen bestrijkt, van 900 tot 1500. En dat in die periode telkens andere stadsvormen opkwamen. Met name Duits onderzoek wordt daarbij toegepast. Wat is bijvoorbeeld een Moederstad en wat een Minderstadt?

Limburg kent meer middeleeuwse steden dan lange tijd is gedacht. In 2005 waren dat er volgens een landelijk overzicht veertien. De spreker zal aantonen dat het er zeker zeventien zijn, waarbij van meet af aan mislukte steden niet zijn meegeteld. Uiteraard komt ook de stad Sittard aan bod. De lezing vindt plaats in Oos Zittesj Hoes aan de Odasingel 659 te Sittard en begint om 19.30 uur. Mail voor meer informatie naar info@lgog. nl

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook
Lees ook: