Bureau Europa nodigt belangstellenden uit voor de opening van de tentoonstelling Stucco Storico: het verhaal achter een ambacht op zaterdag 24 november 17.00 tot 19.00 uur. De tentoonstelling zal om 17.30 uur officieel worden geopend door Ger Koopmans, Gedeputeerde Cultuur van de Provincie Limburg. Stucco Storico toont het bijzondere werk van drie stuccatori Tomaso Vasalli, Joseph Moretti en Pieter Nicolaas Gagini. Geboren en getogen rond het meer van Lugano migreerden zij in de 18e eeuw naar wat we vandaag de Euregio noemen en voorzagen zij interieurs van het destijds bijzonder populaire sierstucwerk. Hun werk is goed bewaard gebleven in de drielandenregio en wordt sinds de jaren ’90 met vernieuwde kennis gerestaureerd en bestudeerd.

De mooiste interieurs van Limburg
Stucco Storico toont enkele van hun meest toonaangevende interieurs en onderzoekt hoe deze tot stand zijn gekomen. In welke tijd, maatschappij, cultuur en met welke invloeden en voorbeelden werkten de Italiaanse stukadoors in de Euregio? Hoe is het interieur door stucwerk veranderd en tot decor gaan dienen? Welke technieken en gereedschappen gebruikt een meesterstukadoor?

Hedendaagse rol
De thema’s van het 18e-eeuwse stucco spelen ook vandaag de dag een rol: rococo geldt bijvoorbeeld als de laatste echt individualistische en ambachtelijke stijlperiode vóór de industrialisatie. Hierdoor komen vragen over massaproductie en uniformiteit van kunst en ontwerp aan de orde. Hoe verhoudt het unieke object zich tot de serie? Nieuwe technologieën bieden hierin zelfs verdere uitkomsten van de relatie tussen object en gebruiker, waardoor het stuc, dat zich altijd al flexibel aan de mal der tijd aanpassen kon, ook nog steeds van onze tijd bewijst te zijn. Een kunstwerk als Digital Grotesque en een ontwerpstudio als Unfold geven hier uiting aan.

De tentoonstelling is samengesteld door Remco Beckers – projectleider Bureau Europa en Saskia van Stein – directeur Bureau Europa. Hansje van Halem is verantwoordelijk voor de visuele identiteit en Ludo Groen – The Berlage/TU Delft voor de ruimtelijke vormgeving van de tentoonstelling.

Stucco Storico: het verhaal achter een ambacht is te zien tot en met 24 maart 2019. In het kader van de tentoonstelling presenteert Bureau Europa tevens een lezingenprogramma.

 

 

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook