Op maandag 21 januari 2019 organiseert het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) Kring Parkstad om 19.30 uur de lezing ‘50 jaar PinkPop’ door Jan Smeets in het Bernardinuscollege, Akerstraat 95 te Heerlen.

PinkPop
Het fenomeen PinkPop, ooit ontstaan vanuit jeugdige vernieuwingsdrang, bestaat binnenkort 50 jaar. Jan Smeets was er vanaf het begin bij. Van kinds af aan was hij geïnteresseerd in muziek. Nadat hij het nummer ‘Kom van dat dak af’ van Peter Koelewijn hoorde, organiseerde hij een fanclubdag voor de artiest. Dat beviel Smeets zo goed dat hij verder wilde met het organiseren van muziekevenementen.
PinkPop staat voor ‘Pop met Pinksteren’. Het eerste festival werd gehouden op 18 mei 1970 in het Burgemeester Damen Sportpark in Geleen. Deze eerste editie beschikte over een budget van bijna 10.000 gulden, nu ongeveer 4.500 euro. Een entreebewijs kostte 2,50 gulden, iets meer dan 1 euro! Het programma bestond voornamelijk uit nationale popgroepen met Golden Earring als headliner. Er kwamen meteen al tienduizend bezoekers op af.

Pinkpop begon als eendagsfestival, maar groeide uit tot een evenement van drie dagen van internationale allure. Voor de bezoekers van verder weg werden sleep inns georganiseerd en in 1976 was er voor het eerst een festivalcamping. De bezoekersaantallen stegen naar vijftigduizend, met 1979 als een van de absolute topjaren. Wereldberoemdheden zoals The Police, Elvis Costello en Dire Straits traden toen op. Na een moeilijkere periode in de eerste helft van de jaren ’80 slaagde PinkPop er in om weer grote aantallen bezoekers te trekken.

Pinkpop_2018_news_groot

De programmering was vaak een mix van relatief onbekende Nederlandse bands en grote internationale publiekstrekkers, zoals Alanis Morisette, Bruce Springsteen, Fleetwood Mac, The Rolling Stones en Metallica.

Vanaf 1987 moest het festival op een andere locatie georganiseerd worden vanwege een verbouwing van het sportpark. Het festival werd eenmalig in Baarlo gehouden en vanaf 1988 in Landgraaf. Inmiddels bestegen tijdens de 48 edities 831 verschillende artiesten de podia en bezochten in totaal ruim 2,5 miljoen bezoekers het festival.
Meer informatie over de geschiedenis van PinkPop is te vinden op: www.pinkpop.nl/history/geschiedenis/

Mr. PinkPop
De geschiedenis van PinkPop is onlosmakelijk verbonden met Jan Smeets, de man die met een grenzeloze passie al bijna 50 jaar dit oudste nog bestaande popfestival ter wereld organiseert. In de documentaire Mr. PinkPop van Jaap van Eyck uit 2013 staat de zoon van een mijnwerker, Jan Smeets, (Einighausen, 26 januari 1945), centraal. Hij is een bezeten controlfreak, een popfan in de popbusiness maar ook een dorpsjongen die verknocht is aan de smaak van de kersen uit zijn eigen boomgaard.

Aanmelding
Deze lezing is gratis voor leden van het koninklijk LGOG. Niet leden betalen €5,- contant bij binnenkomst. Van te voren aanmelden is in alle gevallen gewenst, per email aan het secretariaat lgog.parkstad@gmail.com of telefonisch 045-5325094.

 

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook