Op  dinsdag 29 januari zal Luc Wolters een lezing houden over het schutterijwezen: ‘Met vaandel en slaande trom’. De lezing zal plaatsvinden in de Gerarduszaal van het klooster in Wittem.

De schutterijen in onze provincie zijn bij uitstek een Limburgs cultureel erfgoed. Het zijn vaak eeuwenoude verenigingen met een rijke historie en met oude tradities. Ook in ons Heuvelland spelen ze een belangrijke rol in het gemeenschapsleven. Het is de moeite waard om daar uit oogpunt van cultuurhistorie eens in te duiken. Los daarvan is het voor de schutterijen van belang geworteld te zijn in onze samenleving.

In deze boeiende lezing komen veel kwesties aan bod waaronder deze. Hoe zijn schutterijen en broederschappen ontstaan? Hoe is het schutterswezen historisch gegroeid? Hoe verliep deze ontwikkeling in de steden en op het platteland? Wat waren vroeger de taken van de schutterijen?

De lezing wordt verzorgd door historicus Luc Wolters. De organisatie van deze avond is in handen van CultuurFonds Wittem. Het geheel wordt rijkelijk geïllustreerd met historisch en actueel beeldmateriaal.

De schutterstradities uiten zich ook nu nog in diverse activiteiten, zoals het vogelschieten, het begeleiden van de proces­sie, patroonsdagviering of het ten grave dragen van leden. Ook wordt ingegaan op de organisatie van het schutterswezen en de wijze van het schieten. Uiteraard mag het schuttersfeest en de oorsprong daarvan niet ontbreken. Evenmin als de de betekenis van de militaire rangen, de functies van bielemannen en marketentsters, koningsparen en keizers met hun zilveren schilden. Bovendien wordt het Limburgse schutterswezen vergeleken met de gilden elders in Nederland en de schutterijen in Europees verband.

De lezing wordt gehouden op dinsdag 29 januari in de Gerarduszaal van Klooster Wittem en begint om 20.00 uur. De entree bedraagt 7 euro. Aanmelding is aan te bevelen, via jbrauers@ziggo.nl of het telefoonnummer 06-10212183.

Deze pagina delen
Email this to someoneShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook